Turizmde ‘Deniz, Kum ve Güneş’ mottosunu yıkan Aydın, sadece deniz turizmi ile değil, aynı zamanda bin yıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yapması nedeniyle tarih turizmiyle de dikkati çekiyor.

Denizden çıktığınızda daha üstünüz kurumadan tarihi bir alanla karşılaşabilirsiniz Aydın’da. Her yıl binlerce turist, bu fırsatı değerlendirmeye çalışıyor.

Kurulduğunda Tralleis adını alan Aydın, Aydınoğulları Beyliği dönemine ait dokuya ev sahipliği yapıyor.

Efeler diyarı Aydın şehri, Didim ve Kuşadası gibi sahil kasabaları ve Afrodisias Antik Kenti gibi ören yerleri ile öne çıkıyor.

Aydın gezinizde ‘buraya da gitmedim’ dememeniz için bu yazıyı hazırladık.

Muhteşem şehri gezmeden önce hazırladığımız listeyi mutlaka inceleyin.

Aydın tarihi dokusuyla öne çıkıyor

 ‘Uygarlıklar Vadisi’ olarak bilinen Büyük Menderes Havzasındaki bereketli topraklar ve iskana uygun yapı, Aydın’ın her dönemde ilerlemesine ve şehirleşmeye sebep olmuştur. Aydın’da insanlık tarihinin 10 bin yıl önceye dayandığı tahmin edilmektedir. Bunun kanıtı olarak, Beşparmak Dağlarındaki kaya resimleri gösterilmektedir.

Aydın’da 22 adet ören yeri bulunuyor.

1.Güvercinada Kalesi

Kuşadası sadece deniz turizmiyle değil, tarihi önemi bakımından da bir cazibe merkezi. Kuşadası’na gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Güvercinada Kalesi. Hacıfeyzullah Mahallesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi’nin, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mora İsyanı sırasında deniz savunması amacıyla yaptırıldığı biliniyor. Güvercinada Kalesi Kuşadası’na panoramik bakış için tercih edeceğiniz en iyi yerlerden biri.

2.Kurşunlu Manastırı

Kuşadası’nın Davutlar Mahallesine 12 kilometre mesafedeki Kurşunlu Manastırı, Aydın’da görülmesi gereken en önemli yerlerden biri. Dilek Yarımadası’nın kuzey tarafında bulunan Kurşunlu Manastırı, 690 metre yükseklikte bulunuyor. Mimari açıdan Doğu Roma uygarlığına (Bizans) ait olduğu anlaşılan Kurşunlu Manastırı, freskleri ve motifleri ile öne çıkıyor.

3.Aphrodisias Antik Kenti

Karacasu ilçesinde bulunan Aphrodisias Antik Kenti, 1960’lı yıllarda ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedilene kadar köylüler tarafından kullanılan mera alanıydı. Uzun yıllar süren çalışmalar sonucu, sadece yüzde 20’lik alanı ortaya çıkarılabilen Afrodisias Antik Kenti, döneminin ticaret, mimarlık, tapınma ve kültür merkezlerinden biri olarak biliniyor. Adını, mitolojideki güzellik tanrıçası Aphrodithe’den alan Aphrodisias’ın M.Ö. 5. Yüzyılda inşa edildiği biliniyor.

4.Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti’nin M.Ö. 7. Yüzyılda İyonlar tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Priene Antik Kenti, Söke ilçesinde Büyük Menderes Nehri’nin 10 kilometre güneyinde konumlanıyor.

5.Tralleis Antik Kenti

Aydın’ın Efeler ilçesi Kemer Mahallesinde bulunan Tralleis Antik Kenti’nin ayakta kalan tek yapısı Üç Gözler olarak tanımlanıyor. Argoslular ve Tralleis’liler tarafından kurulan şehir, Büyük İskender tarafından alınmasının ardından Hellenistik Krallıklar arasında sık sık el değiştirmiştir. Tralleis, dönemin en büyük silah depolarının olduğu, Büyük İskender’in doğu seferleri sırasında ordularının konakladığı şehir olması bakımından, savaşlarda önemli rol oynamıştır.

6.Arpaz Kalesi

Nazilli ilçesine bağlı Esenköy’de yer alan Arpaz Kalesi’nin, 19. Yüzyıl başlarında Arpaz Beyleri tarafından inşa edildiği biliniyor. Uzun dönemlere tanıklık eden kale, Osmanlı mimarisinin nadide örenklerinden.

Aydın’ın Doğal Güzellikleri

Aydın’da deniz, kum ve güneşin tadını çıkarırken, bir yandan da doğal güzelliklerle tatilinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz. İşte Aydın’da görebileceğiniz doğal güzellikler.

1.Zeus Mağarası

Zeus Mağarası, Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı Mahallesinde Dilek Yarımadası’nın girişinde yer alır. Yaklaşık 20 metrelik kayalık patikadan geçtikten sonra Zeus Mağarasına giriliyor. Tarihi yapısının yanı sıra her mevsimde aşırı soğuk suyu ile dikkati çeken mağara, her yıl on binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

2.Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunuyor. Arapapıştı Kanyonu, il merkezine yaklaşık 90 kilometre mesafede konumlanıyor. Kanyon içerisinde tekne ile gezme imkanı bulunuyor. Arapapıştı Kanyonu Aydın, Denizli ve Muğla illerinin kesiştiği noktada yer alıyor.

3.Bafa Gölü

Bafa Gölü Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi sınırında yer alıyor. Söke’ye bağlı Serçin Mahallesinden ziyaret edilebilen Bafa Gölü’ün, yaklaşık 2 bin yıl önce denizle bağlantılı olduğu ancak denizin çekilmesi sonrasında göle dönüştüğü belirtiliyor. 1989 yılında tabiat parkı olarak kabul edilen Bafa Gölünde kuş gözlem evlerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor. Heraklia Antik Kenti ve 2 adaya ev sahipliği yapan Bafa Gölü’nde tarihi bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

4.Çine Vadisi-Mantar Kayalıkları

Aydın’ın Çine ilçesi, il merkezine 36 kilometre mesafede yer alıyor. Mitolojide Marsias’ın hikayesi ile anılan Çine Çayına ev sahipliği yapan Çine Vadisinde, bin yıllar içerisinde oluşan mantar kayalıkları görenleri büyülüyor.

5.Beşparmak-Latmos Dağları

Söke’de yer alan Beşparmak Dağları, Aydın’da uygarlık tarihine ışık tutan kaya resimlerinin bulunduğu yer olarak biliniyor. Mitolojik adıyla Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağları, doğa tutkunlarını cezbediyor. Çok sayıda ziyaretçi Beşparmak eteklerinde kamp yapıyor. Kayalar arasında oluşan patikalardan yürüdüğünüzde, Yediler Manastırı gibi Bizans dönemine ait kalıntılarla karşılaşabiliyorsunuz.

6.Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası, Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezinde mesafesi 15 kilometre. Ulaşım sorunu olmayan Sırtlanini Mağarası, 480 metre uzunluğa sahip. Binlerce yıl boyunca devam eden asidik yağmurlar nedeniyle oluşan sarkıt ve dikitler, mağaranın en önemli özelliğini oluşturuyor.

4 metre sürünerek girilebilen mağara, içeri girdiğinizde 1060 metrelik heybetli bir görüntü oluşturuyor.