(Haber: Yusuf YILDIZ)

Aydın’ın İncirliova ilçesinde yaşayan Aygül Targal’ın çocuk kitapları minik okuyucularıyla buluştu. Normalde bir kamu kuruluşunda ekonomist olarak görev yapan Targal, çocuk kitabı yazmaya başlama sürecini “Eğitim öğretim hayatım boyunca okumak ve yazmak benim için hep en önemli rutinimdi. Akademik makaleler yazarken, bir sunuma hazırlanırken, bir konuda araştırma yaparken hep saatlerin koşarak geçişine şahitlik ederdim.  Çocuk Edebiyatından da hiç kopmadım.  Hayatımın çok merkezindeydi. Sadece okumuyordum. Yolda yürürken, otobüste giderken, yıldızlara bakarken içimden bir takım olayları birtakım değişiklilerle öyküleştirirdim. Çoğu kez de bir çocuk gerçeği ile. Hem edebi nitelik taşıyan, hem çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilecek metinlerdi bunlar.  Bu gerçeklikler ile kendi eserlerimin de kendi yolculuğu hasıl oldu.” cümleleriyle anlattı.

İKİ KİTAP AYNI ANDA RAFLARDA

Yayınevine ilk olarak Benim Büyük Fikrim isimli kitabını gönderdiğini belirten Aygül Targal, Derindeki Hazine kitabını göndermesinin ardından iki kitabı da onaylanarak raflardaki yerini aldı. Targal, çocuk kitaplarındaki dünyayı, “İkisi  farklı dünyalarda geçen olayları anlatsa da ikisinin de temel meseleleri zor görünen ancak ‘doğal’ olan, olması gereken şeylerin hayatımızdaki yeri. Çocuk ile yetişkin arasında dünyayı algılama, yorumlama ve kendini ifade edebilme açısından önemli farklar bulunuyor.  Dil gelişimi, kullanımı gibi unsurlar burada karşımıza çıkıyor. Ayrıca duyguları tanıma, ifade edebilme ve başarısız olma karşısındada yumuşak geçişerle davranış geliştirme kitapların içeriğini oluşturuyor. Gerek kahramanlarımızın yolculuğu, gerek konuşmalar çocukta özdeşim kurarak çocuğun bilişsel gelişimine ve kişilik gelişimine katkı sağlamaya yönelik. Buralardan yola çıkan hikayelerde biraz bunların komikliği, biraz öfke hali, biraz arkadaş desteği , biraz korkular ve biraz da tüm bunların çözümünün bizden geçtiği gerçeği barınıyor.” şeklinde açıkladı.

ÇOCUK EDEBİYATINDA RESMİN ÖNEMİ

Çocuk kitaplarında resimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Targal, “Çocuk edebiyatında resim kitap kavramı çocuğun kitapla bağ kurmasını sağlayan önemli bir iletişim aracı.  Özellikle okul öncesi dönemden başlayarak çocuklar için odaklanmayı sağlamak, resim merakı, çevremizdeki nesneleri anlamak, belki bilinmeyen nesnelere aşina olmayı getiriyor. M. Murat Oktay  ilk çizimleri gönderdiğinde çizimler tam da kitabın tamamlayıcısı olarak karşımda duruyordu.  Canlı, renkli, iletiyi destekleyen; hikayeyi daha somut kılan çizimler kitabı daha değerli kıldı.” cümleleriyle resimlerin kitaplarına sağladığı katkıyı anlattı.

DEĞİŞEN ÇOCUKLUK KAVRAMI

Bugünün dünyasında çocukluk kavramının değiştiğinden bahseden Targal, “Bugün benim gözlemlediğim kadarı ile çocukluk kavramı daha flu bir hal almış durumda. Çocuk gerçekliğinden uzaklaşmış olmak bunun temel nedeni diye düşünüyorum.  Dünya, ülkemiz, ‘zamane çocukları’ aslında eskiden olduğu halinden çok da farklı değil. Daha iyiye giden bir şeyler, daha birincil, daha özde olan başka şeylerin alanını daraltıyor. Oyun oynamak, sokağa çıkmak, kitap okumak, özgürce bisiklete binmek, başarısız olmak vb. gibi.  Sadece çocukların değil hepimizin bunlara ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Çocuk kitapları yazmaya devam edeceğini belirten Targal, “Bu sebeplerle bugün ve gelecekte imkanlarım el verdiğince çocuk ve çocukluk  için, çocuğun dünyasına  katkı sunmak isterim. Tabi ki bu öğüt veren,  yargılarda bulunan, kurallar koyan didaktik metinler olmayacaktır. Çocuğu heyecanlandıran, düş kurmasına sebep olan, coşkusunu, öfkesini ifade edebilme davranışı gelirtimesine sebep olmak isteyeceğim eserler olacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Efeler Film Günleri başladı Efeler Film Günleri başladı

Aygül Targal’ın Dionysos Yayın Group’tan çıkan ‘Benim Büyük Büyük Fikrim’ ve ‘Derindeki Hazine’ isimli kitapları şimdi çeşitli dijital satış platformlarında satışta.