Sınav öncesinde hemen hemen herkesin gerçek sınavla ilgili, geleceği ile ilgili konularda kaygılanıp streslendiği zamanlar olmuştur. Stres, ruhsal gerilim demek. “Çok stresliyim.” diyerek genellense de önemli olan stresin şu ana kadar fark etmediğin sebeplerini bulmak. Sende stres yaratan etkenleri bulmalı, onların üzerine gitmelisin. Örneğin hepsini bir kağıda yazarak başlayabilirsin. Bu aynı zamanda kendine de itiraf etmeni sağlar ve seni rahatlatır. Peki bu etkenler ne olabilir? Arkadaşların, ailen, öğretmenlerin, kendine güvensizlik, gelecek kaygısı… Stresin nedenlerini tam olarak tespit etmeden, onun üstesinden gelmek zor olacaktır. O nedenle senin motivasyonunu düşüren etkenlerin üzerine gitmek önemli bir adım.

Stres aslında güzel bir şeye dönüşebilir çünkü insanı teşvik eder ve kişiye sorumluluklarını, yapması gerekenleri bir noktada hatırlatır. Ancak elbette bunun da bir dozu olmalıdır ki verimini düşürmesin. Şöyle düşün çok stres yapar ve olumsuz düşüncelerle motivasyonunu bozarsan zamanını en verimli şekilde geçiremeyebilirsin. İnsan motivasyonu yüksekken çok daha hızlı öğrenebiliyor ve çok daha verimli performans gösteriyor. Bu yüzden yapman gereken hayallerini kendine hatırlatarak, onlara sarılmak. Bu noktada hedefinin seni motive etmesi gerek, “Ya olmazsa hedefim, yetmezse” gibi olumsuz düşüncelerle moralini bozmasına olanak vermemelisin. 

Peki nasıl?

·         Çalışma alışkanlıklarını değiştir.

·         Sınavla ilgili olumsuz tutumlarını gözden geçir.

·         Yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalış.

·         Zamanı iyi kullan.

·         Beslenme ve uykuya dikkat et.

·         Sınava yönelik çalışmalarını son güne-geceye bırakma.

·         Kendine  ‘Ben elimden geldiğinin en iyisini yapacağım’ şeklinde telkinde bulun.

Peki sınav sırasında neler yapılabilir?

·         Aklına gelen tahrip edici otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getir.

·         Kontrolün kendinde olduğunu aklından çıkarma.

·         Yanıtlayabileceğin bölümlerden ve sorulardan başla.

·         Kaygıyı azaltmaya yönelik hızlı gevşeme, dikkat arttırma ve kontrollü nefes alıştırması gibi teknikler kullan.

Hayallerinden vazgeçmediğin, zorluklar karşısında pes etmediğin, daha iyisini elde etmek için tutkunu yitirmediğin hikayen, en güzel başarı hikayesidir. Hikayeni birlikte yazmak için yanındayız.