TBMM Genel Kurulu, afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun teklifini onayladı. Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Teklif ile ‘rezerv yapı alanı’ tanımı değiştirildi. Mevcut yasada, bu alanlar “Bakanlıkça yeni yerleşim alanı olarak belirlenen, TOKİ veya idarenin talep ettiği alanlar” olarak açıklanıyor. Ancak yeni teklif ile ‘yeni yerleşim alanı olarak’ ifadesi kaldırıldı ve mevcut yerleşim alanları da ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilip kamulaştırılabilir hale geldi.

Çiftçilere nefes aldıracak haber Çiftçilere nefes aldıracak haber

Bu durum da muhalefet tarafından mülkiyet hakkının ortadan kaldırılması olarak yorumlanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk’te yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili eleştirilere cevap verdi. Bakan Özhaseki, yasanın mülkiyet hakkını ihlal etmediğini belirterek “Kimsenin mülkiyet hakkına zarar gelmez” dedi.

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye bir şeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok. Mevcut kullandığımız alanlar içinde varsa rezerv alan olarak kullanmak istiyoruz. Rezerv alan olarak ilan ettiğimiz yerler boş ve kamu arazileri. Kamu alanı varsa, burayı biz rezerv alan ilan edelim istiyoruz. Herhangi bir yerde karot örneği alıp depreme dayanıksız olduğunu kesinleştirmişseniz, burayı yönetelim diyorsa, vatandaş da yüzde 50'den fazlası istiyorsa işe başlıyorsunuz. Yüzde 50+1 şartı getirildi. Yarıdan bir fazlası konutları değiştirin diyorsa, onun kendine has prosedürü var, o işlem devam edecek."