Geçen aylarda pamuk çiftçisinin sorunlarını tarlada, besi üreticisinin sorunları çiftlikte dile getiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın çiftçisinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tek tek anlattı. Tezcan, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, çiftçinin her gün daha fazla yoksullaştığını söyledi. 

 Tezcan, Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın ‘Ben dövize bakmıyorum’ sözlerini hatırlatarak, "Siz Tarım Bakanısınız. Çiftçi diyor ki: ‘Bu girdiler dövizle ve ben zarar ediyorum.’ Siz buna bakmak zorundasınız" şeklinde konuştu. Aydın Ziraat Odaları Başkanlarının katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından hazırlanan Aydın’ın tarımsal sorunlarına ve çözüm taleplerine ilişkin rapordaki bilgi ve talepleri komisyonda dile getiren Tezcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de raporun bir kopyasını verdi. 

 ‘HAZİNE BAKANI DÖVİZE BAKMIYOR AMA SİZ BAKMAK ZORUNDASINIZ’

 Raporun ilk olarak, "Dışarıdan dövizle ithal edilen gübre, zirai mücadele ilaçları, elektrik ve benzeri girdi fiyatlarının fazla yükselmesi nedeniyle zarar ediyoruz" görüşünü dile getirdiğini söyleyen Tezcan, Hazine Bakanı diyordu ya ‘Ben dövize bakmıyorum’ diye; Hazine Bakanı dövize bakmayabilir, Hazine Bakanı yol, köprü müteahhitlerinin gelirine bakabilir onların geliri dövizle olduğu için ama siz Tarım Bakanısınız. Çiftçi diyor ki: ‘Bu girdiler dövizle ve ben zarar ediyorum.’ Siz buna bakmak zorundasınız" şeklinde konuştu. 

 Tezcan şunları kaydetti :

 “Aydın'da sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması gerekiyor. Özellikle destekleme konusunda çiftçinin çok önemli ve ciddi bir talebi var. Destekleme mantığını tamamen değiştirmek gerekiyor. Çiftçiye ekim zamanından önce desteği vermek zorundayız  ve o desteklerden kesilen vergi kesintilerinin de kesilmemesini talep ediyor çiftçilerimiz.

 Aydın çiftçisi pamukta ve dane zeytin ile zeytinyağında verim kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ediyor. Aydın bölgesinde kurutmalık sarılop incire alan bazlı destek talebi var.

Özellikle organik tarımda, iyi tarımda, dördüncü yılda desteğin kaldırılması çiftçinin çok ciddi mağduriyetine neden oluyor. Bunun düzenlenmesi ve desteğin kaldırılmaması gerekiyor.

Çiftçilerin bu süreç içerisinde artan borçları nedeniyle esaslı bir borç yapılandırmasına ihtiyaçları var. Bu çerçevede hem kredi borçları hem de diğer elektrik ve benzeri borçlarının faizsiz, uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz.

 PAMUK EKİM ALANLARI DARALDI

Aydın'da AK Parti döneminde 20 bin hektar alanda artık pamuk ekilmiyor. 65 bin hektardan 45 bin hektara düştü. Çiftçiyi desteklemek ve özellikle son dönemde Aydın çiftçisi, pamukta kırmızı örümcekten meydana gelen ürün kaybını da tazmin etmek üzere, özel bir girişim bekliyor. Bu çerçevede, tarımı ayağa kaldıracak bir bütçe bekliyorduk ama onu göremedik.