Endüstri Mühendisleri, üretim veya hizmet sektörü olsun, işletmedeki verimliliği, kaliteyi, müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik tüm çalışmaları yürüten kişilerdir. Mezunları, yazılım sektöründen finans sektörüne, kalite bölümünden insan kaynaklarına kadar firmaların neredeyse tüm departmanlarında görev alabilirler.
YALIN ÜRETİM, ENDÜSTRİ 4.0 VE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ
Yalın üretim 20. Yüzyılın ortalarında Japonya’da, Taiichi Ohno önderliğinde Toyota firmasında ortaya çıkmış, uygulanmış ve Dünya’ya oradan yayılmış bir üretim felsefesidir. Bu felsefeye göre üretimdeki tüm israflar (yani mudalar) ortadan kaldırılmalı, sıfır stok (mümkünse) ile çalışılmalı, kaizen olarak adlandırılan sürekli iyileştirmeler yapılmalıdır. Yalın üretim sayesinde üretimde esneklik, müşteri odaklılık ve kar maksimizasyonu ile maliyet minimizasyonu hedeflenir. Kilit kelime değer yaratmaktır. Değer yaratmayan her süreç ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bir diğer önemsediği nokta da mavi yaka çalışanlarının iyileştirme süreçlerinde başrol oyuncuları olması gerekliliğidir. Ülkemizde birçok firma tarafından uygulamalarına rastlamak mümkündür.
Endüstri 4.0 ülkemizde yeni yeni küçük uygulamalarla kendini göstermeye başlamış bir otomasyona geçiş sürecidir. Bu süreç dünyada hızla yayılmış hatta tam otomasyonlu (insan eli değmeden) çalışan fabrikalar bulunmaktadır. 
Endüstri mühendisleri, dünyada ve ülkemizde yaşanan her türlü yenilik ve sistem değişikliklerinde en ön safhada yer almakta, firmaların ve aynı zamanda dünyanın tüm kaynaklarını optimum düzeyde kullanarak üretimi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Yani aydın bir endüstri mühendisi her koşula uyum sağlayabilmeli, kendisini ve çevresindekileri sürekli geliştirme çabasında olmalıdır.
Bana bu imkânı veren AYGİAD ailesine ve yazımı okuyan sizlere çok teşekkür ederim.
Yazıma Taiichi Ohno’ nun bir sözüyle son vermek istiyorum.
“Tüm israf kaynakları keşfedilip ortadan kaldırılmadığı sürece, başarı her zaman için bir düş olarak kalacaktır.”