Yumurta fiyatları son dönemlerde tırmanışa geçti. Vatandaş, artıştan şikayet ederken üreticiler ise ürünün iç piyasada azalması ve artan girdi maliyetleri nedeniyle sattıkları fiyatın yetersiz kaldığını, son 5-6 ayda bir koliden 4-5 lira zarar edildiğini söylüyor.

Efeler’de tavuk çiftliği işletmeciliği yapan Zooteknist ve Ziraat Mühendisi Muhammet Raşit Kalkan, “Yumurta piyasasındaki artışın sebebi birincisi maliyetler. Salgından dolayı yem fiyatları yüzde 70-80 oranında zamlandı. Akabinde elektrik ve diğer giderlerde de artış var. Ancak esas zammın sebebi yumurtanın iç piyasaya yetmemesi. Yurt dışına inanılmaz bir ihracat başladı. Şu anda haftalık 300-350 TIR arasında biz yurtdışına gönderiyoruz şu anda. Bu da iç piyasadaki yumurta miktarını azalttığı için ister istemez fiyatlara yansıyor” dedi.

Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ana gider kalemi bizde yem olduğu için, yeme gelen zamlar da direk yumurtaya yansıması gereken zamlar. Ancak yaklaşık arz talep dengesi durumundan dolayı 5-6 aydır yumurta fiyatları zararına seyretti. Üretici olarak zararına yumurta verdik. Herkes bir kolide 4-5 lira zararla çalıştı. Hatta bu zaman zarfında batan firmalar da oldu. Yaz döneminde birçok üretici maliyet zararının altından kalkamadı. O nedenle şu an artıştaki fiyatlar aslında olması gereken fiyatlar.”