Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için daha önce 8 lira olarak duyurulan gübre desteği 16 liraya yükseldi.

Çeltik, kütlü pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri, zeytin ve diğer ürünlere sağlanacağı belirtilen 4 liralık gübre desteği de 8 lira oldu.

“FİYATLARDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ ENDİŞELENDİRİYORDU”

Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticinin desteklemeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Mehmet Kendirlioğlu, “Yaklaşık iki hafta önce Tarım ve Orman Bakanımız Aydın’a geldi. Gübre fiyatlarındaki artış biz üreticileri endişeye sevk ediyordu. Çünkü 90 ila 100 lira arasında olan bir torba gübre, 160 liraya kadar çıkmıştı. Biz bunu özellikle Aydınlı üreticiler adına bu gübrenin kabul edilemez fiyatının desteklemelerle bir nebze olsun giderilmesi gerektiğini söylemiştik. Bu konuda çiftçilerin haklı olduğunu yetkililer göz önünde bulundurdu ve desteklemeler bazı ürünlerde 4 liradan 8 liraya, özellikle buğday, arpa gibi ürünlerde 8 liradan 16 liraya çıkarıldı” diye konuştu.

“DESTEKLEMELERİ ÖNEMSİYORUZ”

Üreticiye verilen desteklemelerin önemine değinen Kendirlioğlu, “2020 yılının desteklemelerini alacağımız bu günlerde bu şekilde gübre fiyatlarındaki artışı da göz önüne bulundurduğumuzda, destekleme miktarı sevindirici. Desteklemelerin ne kadar önemli olduğunu sürekli gündeme getiriyoruz. Biz bunu önemsiyoruz. Ancak tabi yeterli mi derseniz, yeterli değil ama bu pandemi sürecinde devletin kaynaklarını da göz önüne aldığımızda ‘yetmez ama evet’ diyoruz.

Tarımın ne kadar önemli bir sektör olduğu artık anlaşıldı. Muhakkak desteklenmesi gereken bir sektör. Bu desteğin de sürekli ve kabul edilebilir şekilde olması gerekiyor. Yetersiz bir destek çok anlam ifade etmeyebilir. Üretici ne kadar çok destek alırsa, tüketici de o kadar ucuza yer” ifadelerini kullandı.

“PAMUKTA DA 1 LİRA 50 KURUŞ ALTINA DÜŞMEMELİ”

Yeni sezonda ekilecek pamuk primleri için de en az 1 lira 50 kuruş destekleme beklediklerini belirten Kendirlioğlu, “Geçen sene bir önceki yıl 80 kuruş olan destekleme şu anda 1 lira 10 kuruşa çıkarıldı. Henüz daha biz desteklemeleri almadık. Mayıs, Haziran gibi bekliyoruz. 2021 yılında, yeni sezonda ekilecek pamuk primlerinin de bir an önce açıklanması gerektiğini dile getiriyorum. Bu rakamında en az 1 lira 50 kuruş altında olamaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.