Toplantılarda üyelerin görüş ve önerileri dinlenirken; erişilebilirlik, ulaşım, bağımsız yaşam, eğitim, istihdam ile sosyal ve kültürel hayata katılım konuları görüşüldü. Aydın’da yaşayan görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm önerileri de değerlendirildi.

“ÜYELERİMİZİN SESİ, BİZİM EN GÜÇLÜ DAYANAĞIMIZ”

Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şube Başkanı Bayram Özen, toplantıların dernek açısından önem taşıdığını belirterek, üyelerle birlikte karar alan bir yönetim anlayışını benimsediklerini söyledi.

Özen, “Biz üyelerimiz adına karar veren değil, üyelerimizle birlikte karar alan bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Çünkü bizim için her üyemizin sözü, yaşadığı deneyim ve ortaya koyduğu çözüm önerisi son derece değerlidir” dedi.

Derneğin yalnızca sorunları dile getiren bir yapı olmadığını ifade eden Özen, kurumlar ve yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti.

Aydın’da gaziler unutulmadı
Aydın’da gaziler unutulmadı
İçeriği Görüntüle

Özen, “Biz sorunlarımızı anlatmakla yetinmiyoruz. Çözümün tarafı oluyor, kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle ve toplumun bütün kesimleriyle iş birliği yapıyoruz. Amacımız görme engelli bireylerin hayatın dışında bırakılmadığı; eğitimde, istihdamda, ulaşımda, sosyal yaşamda ve karar alma süreçlerinde eşit biçimde yer aldığı bir düzenin oluşmasına katkı sunmak” diye konuştu.

“BİZ YARDIM BEKLEYEN BİREYLER DEĞİLİZ”

Derneğin çalışmalarının temelinde insan hakları ve eşitlik anlayışının bulunduğunu vurgulayan Özen, görme engelli bireylerin toplumsal hayata eşit ve bağımsız şekilde katılabilmesi gerektiğini söyledi.

Özen, “Bizim mücadelemiz bir yardım mücadelesi değildir. Biz yardım bekleyen bireyler değil, hak sahibi bireyleriz. Elbette dayanışmanın ve desteğin kıymetini biliyoruz. Ancak asıl hedefimiz; görme engelli bireyin kendi hayatını bağımsız biçimde sürdürebildiği, kimseye mecbur kalmadan eğitim alabildiği, çalışabildiği, seyahat edebildiği ve sosyal yaşamın her alanında özgürce var olabildiği bir toplumdur” ifadelerini kullandı.

ÇERÇİOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Toplantılarda görme engelli bireylerin ulaşım konusunda yaşadığı sorunlar ve bu alanda sağlanan destekler de gündeme geldi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından dernek üyelerinin ulaşım ihtiyaçlarına yönelik sağlanan araç desteğine dikkat çeken Özen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etti.

Özen, “Görme engelli bireyler için ulaşım, sosyal hayata katılımın en önemli unsurlarından biridir. Bir toplantıya, bir etkinliğe, bir eğitim programına ya da herhangi bir sosyal faaliyete katılabilmek için güvenli ve erişilebilir ulaşım imkânına ihtiyaç duyuyoruz. Bu noktada dernek üyelerimizin ulaşımına katkı sağlayan Aydın Büyükşehir Belediyemize ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Yerel yönetimlerle kurulan iş birliklerinin önemine de değinen Özen, sağlanan desteklerin üyelerin sosyal hayata katılımına katkı sunduğunu ifade etti.

“HEDEFİMİZ ERİŞİLEBİLİR BİR AYDIN”

Toplantıların yalnızca mevcut çalışmaların değerlendirilmesi açısından değil, gelecek dönemin yol haritasının belirlenmesi açısından da önemli olduğunu belirten Özen, erişilebilir bir Aydın için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Özen, “Görme engelli bir bireyin Aydın’ın herhangi bir noktasında bağımsız biçimde hareket edebildiği, toplu taşımadan kaldırımlara, kamu binalarından sosyal alanlara kadar kentin her noktasına eşit şekilde erişebildiği bir Aydın. Bu hedefe ulaşmak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

Toplantılarda üyelerin talep ve önerileri değerlendirilirken, Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şubesi’nin önümüzdeki dönemde de çalışmalarını hak temelli ve çözüm odaklı şekilde sürdüreceği belirtildi.