(İsmail ÖRS-Naci ERİŞ)

Aydın merkezli 11 ilde Mart ayında düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, bazı müze çalışanları ve 2 polisin de olduğu 37 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları belirlenen şüphelilerin suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları ileri sürülmüştü. 
 

SORUŞTURMA NAZİLLİ’YE UZANDI

Operasyonun ardından tutuklanan önceki Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ile yardımcısı Erkan Dede hakkında yeni ayrıntılara ulaşıldı.

Nazilli’de Ocaklı ve Esenköy Höyükleri ile Ciniviz bölgesinde gerçekleşen kazılar mercek altına alındı. 

İddiaya göre, Nazilli Belediyesi bu üç bölgede kazı yapılması için doğrudan temin yoluyla ihaleye çıktı.

İhaleyi Fatma Ercan isimli bir kişi üzerine tescilli firma kazandı. Soruşturma derinleştikçe yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Yeni bulgulara göre, ihaleyi kazanan Fatma Ercan aslında işi üstlenen firmanın sahibi değildi. Ercan, Aydın Uyar adına ihaleye katılmıştı. Paravan şirket, Aydın Uyar tarafından yönlendirilmişti. Aydın Uyar’ı yönlendiren isim ise önceki Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız’dı. 

NAZİLLİ BELEDİYESİ’NDEN 167 BİN LİRA ALDI

Fatma Ercan yapılan iş karşılığında Nazilli Belediyesinden 167 bin lira aldı.

Eski Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız’ın yönlendirmesi sayesinde, resmiyette ihaleyi kazanan Fatma Ercan’ın, bu paranın 80 bin lirasını Abdülbari Yıldız’a verdiği belirlendi.

Abdülbari Yıldız ile Erkan Dede de 3 gün boyunca Nazilli’de yapılan kazı çalışmalarının başında bulundu. 

Ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden ya da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden alınan herhangi bir izin yoktu.

Yasal koşulları oluşmayan kazının ‘iziniz define araştırma’ suçu kapsamında olduğu ortaya çıktı.

NAZİLLİ BELEDİYESİ GÖREVLİLERİ HAKKINDA DOSYA HAZIRLANDI

Soruşturmayı derinleştiren savcılık, Nazilli Belediyesi yönünden de inceleme gerçekleştirdi.

Ocaklı ve Ciniviz bölgelerinin kazıların yapıldığı tarihte 1. Derece Sit alanı olmadığı belirlenirken Esenköy’de yapılan jeofizik çalışmasının ise 1. Derece Sit alanı içerisinde kaldığı tespit edildi.

‘İzinsiz define araştırması’ suçunun oluştuğu kanaatine varan Cumhuriyet Savcılığı, yasa dışı kazı çalışması yapan ve bu konuda doğrudan temin ihalesi gerçekleştiren Nazilli Belediyesi çalışanları hakkındaki dosyayı ayırarak Nazilli Adliyesine gönderdi.

YILDIZ VE DEDE SUÇLAMALARI REDDETTİ

Soruşturmada adı geçen Aydın Uyar, ihaleye Abdülbari Yıldız’ın yönlendirmesi ile katıldığını, paranın ise müzeye kalacağını düşünerek ödemeyi kabul ettiğini söyledi. Abdülbari Yıldız ile Erkan Dede ise haklarındaki suçlamaları reddetti.

Nazilli’deki kazılarla ilgili, iki müze yetkilisi hakkında rüşvet ve izinsiz define kazısı suçlamaları yöneltiliyor.