Markete aç gittiğinizde kan şekeriniz düştüğü için abur cuburlara gözünüzün kayma ihtimali çok daha yüksek oluyor. Sağlıklı alışveriş için tok karnınıza marketi gitmeyi unutmayın. ABD’li araştırmacılar aç kalmanın yiyecek tercihlerine etkisini araştırdı ve bu çalışmada, alışverişe gitmeden önce beş saat boyunca aç kalan kişilerin, tok karnına alışveriş yapanlara göre daha yüksek kalorili gıdalar satın alma eğiliminde oldukları izlendi. Çalışmanın sonuçlarına göre satın alma eğilimlerini bire bir açlık belirliyor.

Amerikan Tıp Dergisi’nde yayımladıkları bir makalede araştırma sonuçlarını paylaşan Wansink ve Tal “Kısa süreli açlık bile insanların alışveriş tercihlerini etkiliyor ve bu aç kalma alışkanlığının yaygınlığı düşünüldüğünde ciddi bir kamu sağlığı meselesi açığa çıkıyor” diyor.

Market Alışverişinizi Aç Karnına Yapmamaya Dikkat

Çünkü karnınız açken yapacağınız alışverişlerde cips ve şekerleme gibi sağlıksız yiyecekler alma eğiliminiz daha yüksek oluyor. Yoğun kalori tüketimi sizi hem sağlıksız yiyeceklere itiyor hem de obezite gibi sağlık sorunları ile baş başa bırakıyor. Bu durumda markete gitmeden önce tüketeceğiniz küçük bir ara öğün (galeta, ayran veya meyve, süt gibi) kan şekerinizi dengeleyerek sağlıksız yiyeceklere yönelimi azaltıyor. Ara ve ana öğünlerinizde kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur, kepekli galeta gibi lifli besinlerin tüketilmesine de ayrıca özen gösterilmelidir.

Araştırmacılar tüketicilere verilecek en önemli mesajın, aç karnına haftalık market alışverişini yapmanın, tüm hafta boyunca takip edilecek yeme alışkanlığını etkileyeceğini ve bu durumu akılda tutmaları olduğunu söylüyor.

Market Alışverişinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

-Önceden alışveriş listesi belirleyin ve bu listenin dışına çıkmayın.

-Ürün içeriklerine göz atın.

-Etiket okumayı ihmal etmeyin.

-Şeker içeriği yüksek besinlerden kaçının bunlar yerine meyveyi seçin.

-Ekmek alırken tam buğday/çavdar veya tam tahıllı olmasına özen gösterin.

-Şeker, çikolata, bisküvi reyonunu atlayın.

-Kalsiyumdan zengin gıdalara yönelin.

-Fındık, ceviz, badem alırken miktarına dikkat edin.

-Paketi ile dikkat çeken ürünler yerine gerçekten ihtiyacınıza yönelin.

-Sıvı ihtiyacınız için gazlı içecekler almamaya özen gösterin.

-İhtiyacınız kadarını alın, daha fazlasına yönelmeyin.