Tüketiciler genellikle yumurtaları yıkayarak buzdolabındaki raflarda muhafaza etmeyi seçiyor. Bunun başlıca sebebi yumurtaları zararlı bakterilerden korumak. Günlük hayatımızın küçük boyutlu yiyecekleri olsa da bakteri barındırdığında en tehlikeli zehirlenmelere neden oluyor.

Fakat Journal of Food Protection dergisinde yayınlanan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin de onayladığı raporlara göre, yumurtaları buzdolabında tutmak yanlış. Soğuk zincirde kalan yumurtalar, oda sıcaklığında kalan yumurtalara göre salmonella bakterisinden korunmada daha başarısız oluyorlar. Fakat bu görüşün tam tersini savunanlar da var. Amerikan Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi’nden Uzman Marianne Graveley, yumurtaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Salmonella bakterisi yumurtanın görünüşünü ya da tadını etkilemiyor. Bu sebeple yumurtayı ister çiftlikten, ister marketten ister komşunuzdan almış olun bakterili olup olmadığını tahmin etmeniz çok zor.

YUMURTANIN DIŞINI YIKAMAK DOĞRU MU?

Tüketiciler yumurtaları satın aldıktan sonra yumurtanın dışında bazen pislikler kalabileceği için yumurtayı yıkıyor. Bu davranış doğru bir hareket gibi gözükse de aslında yumurtanın koruyucu dış tabakasını inceltiyor ve bakterilere daha açık hale getiriyor. Birçok uzman, yumurtayı muhafaza etmenin en doğru şeklinin hiç yıkamadan kartonuyla birlikte buzdolabına koymak olduğunu söylüyor.

YUMURTA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Yumurtaya bakarak yumurtanın taze olup olmadığını anlamak oldukça zor. Yumurta satın alırken kabuklarının çatlak olup olmamasına dikkat etmekte fayda var. Kabukları kırık ya da çatlak yumurtalar bakterilere karşı daha savunmasız oluyor. Yumurtayı satın aldığınız yerde elektronik tartı varsa yumurtanın gramajını ölçerek bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yumurtanın üzerinde yumurtlama tarihi, işletme ve kümes numaralarının olup olmadığına mutlaka dikkat edin.