FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Söke’ye bağlı Doğanbey/Eskidoğanbey’de, Kuşadası Dilek Yarımadası’nın kuzeyinde, Dünyaca ünlü Efes ve Priene antik kentlerinin surlarında, Ahmetbeyli’nin kayalık falezlerinde, Ortaklar çevresinde, Kuşadası Kirazlı Değirmendere’nin bakir kayalıklarında yetişen, endemik türlerden biri olan tüylü çan çiçeğini koparmanın bu yılki cezası belli oldu.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde de yer alan tüylü çan çiçeğin koparılması veya sökülerek taşınmasının bu yılki cezası 100 bin 443 TL olarak belirlendi.

"PAZAR YERLERİNDE GÖRÜRSENİZ ALMAYIN"
Tüylü çan çiçeğinin korunmasıyla ilgili bilgilendirme yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı (EKODOSD) Bahattin Sürücü, "Kent pazarlarında bazı pazarcıların doğadan kopardığı Çan Çiçeklerini tezgahlarında satışa sundukları görülmektedir. Çiçeklerin renklerinin çok güzel olduğunu, müşterilerinin çok beğendiğini söyleyen pazarcılar, böylesine önemli bir tür ve cezasının bu kadar yüksek olduğunu bilmediklerini ve bundan sonra da kesinlikle koparmayacaklarını belirtti.

Pazarlarda Çan Çiçekleri, Akzambaklar, hassas anemonlar ve orkide gibi birçok farklı türün de satıldığı görülmektedir. Böyle önemli türlerin Pazar yerlerinden alınmaması, satan kişilerin koparmamaları konusunda uyarılması ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Endemik ve nadir türlerin tanıtılması, korunması ve cezalarıyla ilgili bir poster çalışması yapılarak muhtarlıklara, köy kahvelerine ve eğitim kurumlarına asılması önemli ölçüde yararlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

çiçek