Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 2011 yılında kurulan YM4XA çağrı işaretli Amatör Telsiz İstasyonu ile 1962 yılında kurulan Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nin (TRAC) Aydın Şubesi arasında, Eğitim, Röle ve Telsiz Kurulumu, İstasyon Kullanımı, Acil/Afet Durumunda İletişim Toplanma Merkezi Oluşturma konulu protokol imzalandı. İmza törenine Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan, Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Celalettin Unay, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Aydın Şube Başkanı Semih Demirel ile birlikte dernek üyeleri, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Protokol ile olanakların ortak kullanılabilmesi, Aydın'da  amatör telsiz ehliyeti almak isteyen kurum, kuruluş ve kişilerin eğitim almalarının sağlanması, acil-afet zamanlarında iletişim merkezi oluşturarak bütün dünya ile haberleşebilmesi amaçlandığı  ifade edildi.

Amatör telsiz ehliyeti almak isteyen kurum, kuruluş ve kişilerin Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nin Aydın Şubesi’nin Fatih Kapalı Pazar yerinde bulunan ofisine başvurabilecekleri belirtildi. Eğitimler protokolü imzalayan iki kurum tarafından planlanıp onay alındıktan sonra Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirileceği kaydedildi.

“Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 2011 yılında kurulan YM4XA çağrı işaretli amatör telsiz istasyonu Türkiye’nin ilk Lise istasyonudur. Sorumlu operatörlüğünü Rıza Arda Bayırlı’nın (TA4RA) yapmış olduğu istasyonda günümüze kadar Japonya’dan Amerika’ya kadar yüzlerce ülke ile görüşmeler yapılmış, öğrenciler yetiştirilmiş, özel gün ve haftalarda özel çağrı işaretleri ile ülkemiz tanıtılmıştır” diyen Müdür Fatih Celalettin Unay, “Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti 1962 yılında kurulmuş, 1965 yılında Uluslararası Amatör Telsizciler Birliğine (IARU) üye olmuştur. TRAC, ülkemizde afetler ve acil durumlar konusunda hizmet veren ilk gönüllü kuruluştur. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkisi altına alan yüzyılın depremi, acil durum ve afet anlarında haberleşmenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Günümüzde haberleşme denildiğinde ilk akla gelen cep telefonları acil-afet anlarında yetersiz kalmaktadır. Alternatif haberleşme araçlarının başında gelen telsiz bu durumlarda hayat kurtarıcı niteliktedir. Amatör Telsizciler afet-acil durumlarında gönüllü olarak hizmet vermekte ve özellikle kurumlar arasında alternatif haberleşmeyi sağlamaktadır. Amatör Telsizcilik, hiçbir siyasi veya ticari maksat taşımaksızın bireylerin kendilerini haberleşme ve haberleşme elektroniğinde yetiştirmelerine yönelik yapılan hobi faaliyetidir. Burada geçen amatör ifadesi bu hobinin herhangi bir menfaat karşılığı yapılmamasını ifade eder. Amatör telsizciler çoğu zaman birçok haberleşme sorununun üstesinden gelerek haberleşmenin devam etmesini sağlayabilirler. Amatör Telsizcilik ehliyeti almak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün web sayfası üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından sınav tarihi seçilmekte ve Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü e-Sınav Merkezi’nde sınava girilmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak ehliyetlerini alabilmektedirler” ifadelerini kullandı.