TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü ev sahipliğinde, İl Koordinatörlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programda; Yenipazar, Buharkent ve Kavaklıdere Yerel Eylem Grupları ile bir araya gelinerek YEG faaliyetleri, eylem planları, uygulama süreçleri ve yerel kalkınma çalışmaları üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.
Program kapsamında, yerel kalkınma süreçlerinin daha etkin yürütülmesi, YEG’lerin proje geliştirme kapasitelerinin artırılması ve ilçeler arası iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla karşılıklı görüş alışverişi gerçekleştirildi.
YEG İLÇELERİNE YEREL KALKINMA İÇİN AB PROJELERİ VE YAPAY ZEKÂ EĞİTİMİ
Eğitim programında; TKDK Uzmanı Özge Öner Erler tarafından YEG eylem planlarının değerlendirilmesi, TKDK Uzmanı Mehtap Baran tarafından ÖTP hazırlama süreçleri, TKDK Uzmanı Hatice Yüksel tarafından ise Erasmus+, ESC ve diğer Avrupa Birliği hibe programları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Programın dijital dönüşüm bölümünde Dr. Yusuf Özer tarafından NotebookLM yapay zekâ aracı ve temel kullanımı uygulamalı olarak aktarılırken, TKDK Uzmanı Mehmet Altuğ Özdemir tarafından yapay zeka araçlarının YEG’lerde proje geliştirme ve yerel kalkınma süreçlerinde kullanım alanlarına ilişkin sunum gerçekleştirildi.
TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR, programın yalnızca mevcut faaliyetlerin değerlendirilmesi açısından değil, YEG Derneklerinin yeni fon kaynaklarına erişimi, uluslararası proje üretme becerileri ve dijital kapasitelerinin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.
Akar, Yerel Eylem Gruplarının Avrupa Birliği’nin IPARD dışındaki fonlarına erişim sağlayabilmeleri, ilçelerin uluslararasılaşma süreçlerine katkı sunabilmeleri ve uluslararası projeleri hayata geçirebilmeleri amacıyla bu eğitimin düzenlendiğini ifade etti.
“GENÇLERİMİZİN AVRUPA FIRSATLARINA ERİŞİMİNDE YEG’LER KÖPRÜ OLACAK”
İlçelerdeki gençlerin Erasmus+ başta olmak üzere yurt dışı proje fırsatlarına erişiminde YEG Derneklerinin öncü bir rol üstlenmesini beklediklerini belirten Akar, yerelde gençlerin Avrupa Birliği programlarıyla daha fazla buluşmasının kırsal kalkınma vizyonuna önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Yapay zekâ kullanımının derneklerin evrak işlerinden fon yönetim süreçlerine, proje hazırlıklarından faaliyetlerin tanıtımına kadar pek çok alanda önemli kolaylıklar sağlayabileceğini ifade eden Akar, bu ilçelerin dijital güçleriyle de öne çıkmalarını istediklerini belirtti.




