CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında üreticinin sorunlarını gündeme taşıdı. Aydın Milletvekili olarak 4 yıldan beri sorunları gündeme getirdiğini belirten Yıldız, "Geçen sene 4.5 lira olan pamuk bu sene 3.20 lira. Ya Allah rızası için Tarım Bakanı çıksın 1.5 lira prim vereceğim" desin, ama susuyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden önce sorunlar çözülüyordu. Çiftçilerimiz Ziraat Bankası'ndan kolayca kredi alımıyor" dedi. 

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda Aydın tarımına ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Ben Aydın Milletvekili olarak yaklaşık dört yıldan beri çok sorunları gündeme getirdim ama maalesef çoğunu yapamadık. Şimdi, pamuk bizim Didim’de başlar, 250 kilometre derine, Denizli sınırına kadar Türkiye’nin bana göre en verimli ovasıdır. Şimdi, geçen sene 4,5’le pamuk satarken ve her şeye bir yıldan beri yüzde 100 zam gelmişken şu an 3,2 arkadaşlar, 3,2". Şimdi, ben bir aydır gündeme taşıyorum bunu, basına götürüyorum, basın açıklaması yapıyorum. Ya, Allah rızası için bir Tarım Bakanı çıksın, “Ya kardeşim, evet, 3,2 ama ben buna şu kadar 1,50 prim vereceğim.” desin, susuyor. Şimdi, ben Aydınlı olarak, evet, benim orada ELİDAŞ depoları yok. Ama Aydın’a yakın, İzmir’e giderken Torbalı’da -lisanslı depolar diyoruz bunlara- devlete ait... En azından bu dönemde üreticiye destek verip adam kendi malını toplasın, götürsün, bu depolara 25 lira mı, 30 lira mı nakliye parası devlet yardım etsin, bu depolarda malını saklasın çiftçilerimiz" dedi.

"ESKİDEN SORUNLAR ÇÖZÜLÜYORDU"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden önce sorunların bir kısmının çözüldüğünü belirten Yıldız, "Eskiden(2015 yılında) bakanlar, milletvekillerinin arasından seçiliyordu. Oraya geldiğimizde bölgemizin sorunlarını bakana gidip iletiyorduk, bakanın arkasındaki bürokratlar not alıyordu, 10 tane işten 2’sini çözüyorduk muhalefet milletvekilleri olarak. İktidar milletvekilleri de yaklaşık yüzde 50’sini çözüyordu. Ama maalesef bu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde bakanlarla milletvekilleri arasında korkunç derecede kopukluk var" dedi. 

"ÇİFTÇİLERİMİZ ZİRAAT BANKASI'NDAN KOLAYCA KREDİ ALAMIYOR"

Ziraat Bankası'ndan çiftçilerin kolaylıkla kredi alamadığını belirten Yıldız, "Ziraat Bankası çiftçilerin bankası diyoruz ama üzülerek söylüyorum, Ziraat Bankasından çiftçi kolay kolay gelip kredi alamıyor. 2 kefil istiyor, tapu istiyor ama diğer taraftan, isim vermek istemiyorum, bir özel banka “Tapunu getir, parayı vereyim.” diyor. Yani dedelerim kanla bu ülkeyi aldılar, bedelle, şehitle bu ülkeyi aldık. Şu an Aydın’ın ovasının yüzde 80’i bankanın elinde. Bankanın genel müdürü toplantıda şunu söyledi bana: “Ben Aydın ovasının sahibiyim.”