Bir dönem çok yaygın olan ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan verem (tüberküloz) hastalığı, günümüzde azalma eğiliminde olduğu için vatandaşlar tarafından ihmal edilir hale geldi.  Aydın Verem Savaş Dernek Dispanseri Merkezinde görev yapan Aile Hekimi Özgür Vuran, günümüzde de her üç kişiden birinin bu mikrobu taşıdığını ve belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
 Aile Hekimi Vuran, “Vatandaşlar, ‘hala verem var mı?’ diye soruyor. Halkın aklına en son gelen hastalık. Ancak günümüzde de bu mikrop varlığını koruyor” dedi. 
Vuran, hastalığın belirtileri arasında öksürük, ateşlenme, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve özellikle gece terlemelerinin yer aldığını söyledi. 
“HASTALIKLA MÜCADELEDE AVRUPA’DAN DAHA İYİ KONUMDAYIZ”
Vuran, Verem Savaş Dernek Dispanseri verilerine göre 2009 yılında Aydın’da veremli hasta sayısının 208 olduğunu ancak son senelerde bu sayının otuzlara düştüğünü belirtti. Doktor Vuran, “Bu noktada Avrupa’ dan daha iyi konumdayız” diye konuştu.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR DİKKAT!
Veremden korunmanın en etkili yolunun sağlığa dikkat etmek olduğuna vurgu yapan Vuran, “Sağlıklı beslenen, spor yapan, fizik aktivitelerini yeterli derecede yerine getiren, kronik hastalığı olmayan insanlarda verem mikrobu hastalığa yol açmaz. Veremin, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu ve kronik hastalığı olan insanlarda ortaya çıkma ihtimali daha fazla. Bulaşıcı olduğundan dolayı veremli bir hastanın öksürüğüne maruz kalmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“HASTALIK EN FAZLA 65 YAŞ ÜSTÜNDE GÖRÜLÜYOR” 
Veremin genç nüfusta zamanla daha da azaldığını dile getiren Vuran, “En az düşüş gösteren yaş gurubu ise 65 üstü yaş gurubu” dedi.
Bunun sebebini yaşlı nüfusun ek hastalıklarına bağlayan Vuran,” Sadece verem için değil bütün hastalıklar için vücudumuza iyi bakalım, dengeli beslenelim, spor yapalım” şeklinde konuştu. 
Vural ayrıca, verem hastalarına ilaçların ücretsiz verildiğini ve hastalık süreci boyunca devlet tarafından düzenli bir desteğin sağlandığını belirtti.