İnternet dolandırıcıları, koronavirüs salgınını da fırsata çevirdi. Pandemi sürecinde destek ve yardım temasını kullanarak tasarladıkları yazılım ile vatandaşı mağdur eden fırsatçılarla ilgili geniş çaplı çalışma başlatıldı.

Cep telefonlarına pandemi desteğinden yararlanabileceklerini vurgulayan mesaj göndererek yapılan yöntemle rehberde kayıtlı kişilere de ulaşan dolandırıcılar, çok hızlı bir şekilde yayıldı.

Son dönemde ilde mağdurların arttığını belirten Aydın İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bu amaçla tasarlanmış bir web sitesine gizlenen ve cep telefonlarına yüklenilmesi amaçlanan “Devlet_Yardm_2000tl.apk” isimli android uygulamasını inceledi.

Uygulamada, kişisel verileri ele geçirme, telefon rehberini ele geçirerek kullanma, SMS gönderme, bankacılık işlemlerinde kullanılan bilgilere ulaşabilme, cihaz kilidini kaldırma, uygulamayı internete bağlı tutma, cihaz açıldığında otomatik başlatma, Network durumunu değiştirme gibi amaçlarla tasarlanan geniş yetki içerikli yazılım kodlarına ulaşıldığı öğrenildi.

Bu gibi dolandırıcılık sitelerinin kapatılması için çalışmaların devam edeceği bildirildi.