Çok daha erken tanı kabiliyetinin artmasıyla tedavi süreci ve hayat konforu artmıştır.

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemidir.

 Toplum tabanlı taramalar yoluyla kadınların olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda Meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.

Aydın Valisi Hüseyin AKSOY’un Eşi Hülya AKSOY koordinatörlüğünde başlatılan; ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ kapsamında 15-69 yaş arası toplam 411.522 kadına eğitim verilerek farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.

Ekim 2022 tarihi itibari ile toplam 81.321 kadına eğitim verilmiş, eğitim sonrası tarama oranlarımızda; Meme Kanseri taramalarında 2021 yılına göre 4 kat artış sağlanmıştır.

Tarama sonrası Erken Tanıya yönelik ileri tetkik ve tedavi için hastanelerimize yönlendirilmesi yapılan kadınların; Meme Kanseri taramalarında 2021 yılına göre 3 kat erken tanı imkânı sağlanmıştır.

Genel olarak Kanser taraması yaptırma oranlarına baktığımızda; serviks kanseri taramalarında 3 kat artış, kolorektal kanser taramalarında 6,5 kat artış izlenmiştir.

image0 (1)