Adını, Milli Parkın da bulunduğu Samson Dağları’nın antik ismi olan Mykale’den alan Tülüşahlar(Rhoponticoides mykalea) bu yıl ilk olarak Güvercinada’da açtı.
İlk defa Kuşadası’ndan toplanıp bilim dünyasına tanıtılan endemik bitki, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planı kapsamında olup, koruma altına alınmıştı. 
Doğal popülasyonları Yaylaköy, Soğucak ve İkiçeşmelik bölgelerinde olan Tülüşahların, Kuşadası Güvercinada içinde, doğal botanik parkta da bulunduğu ifade edildi. 
Kuşadası’nın sembol bitkisi olan Tülüşahlar, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’na göre; CR (Critacally) Endangered – Çok Tehlikede) kategorisinde yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunuyor. 
Endemik bitki türleri arasında bulunan Tülüşahı koparmanın bu yıl ki cezası 244 bin 315 lira olarak belirtildi. 
"EN BÜYÜK TEHDİT YAŞAM ALANLARININ YOK OLMASI"
Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada, "Yapılaşmalar ve makiliklerin yok olmasıyla oldukça azalan Tülüşahlar için en büyük tehdit, yaşam alanlarının yok olması. Türk Koruma Eylem planı kapsamında Yaylaköy’de belediye parselinde tohumdan üretme deneme çalışmaları sürdürülmektedir. 2 metreyi geçen boyları ve sarı rengiyle, yerli-yabancı görenlerin ilgisi çeken Tülüşahların Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, DKMP Aydın İl Şube Müdürlüğü, muhtarlıklar ve EKODOSD işbirliğiyle izleme ve koruma çalışmaları yürütülmektedir" denildi.