(İSMAİL ÖRS)  Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan kırtasiyeci Kazım Oğuz, kalem, silgi ve defter gibi ürünlerin en az yüzde yüz elli zamlandığını söyledi.

Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala öğrenci ve veliler, kırtasiye ürünleri ile okuma ve test kitaplarına oldukça yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacak. 
 30 yıldır kitabevi işleten ve kırtasiyecilik yapan 52 yaşındaki Kazım Oğuz, kitaplara yüzde 300 kırtasiye ürünlerine de yüzde 150 oranında zam geldiğini ifade etti.

"KÜÇÜK ESNAF IZDIRAP ÇEKİYOR"
Son 3 yıldır kırtasiyecilerin ve kitabevi işletenlerin ekonomik olarak çok zor günler geçirdiğini dile getiren Oğuz, "Yardımlar ve teşvikler  sanayiciler ile diğer üretim alanında faaliyet yürüten iş yerlerine veriliyor. Biz de ekonomik olarak bu ülkeye katkı veriyoruz. Sigortalı işçi çalıştırıyoruz. Küçük esnaflar ızdırap çekiyor" dedi. 

"YÜZDE 300 ZAM VAR"
Kalem, silgi, defter gibi temel kırtasiye ürünleri başta olmak üzere birçok ürüne kısa bir sürede yüzde 150 zam geldiğini söyleyen Oğuz, "80 sayfalık bir defter şu an 35 lira. Geçen yıl 15 liraydı. Kitaplara gelen zamlar yüzde 300 oranında. 75 lira olan kitap 225 lira oldu. Fiyat değiştirmeyi bıraktım" diye konuştu.
"EĞİTİM SEKTÖRÜ BİR ÇIKMAZIN İÇİNDE"
Türkiye'de 18 milyondan fazla  öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmenin bulunduğunu hatırlatan Oğuz,  "Bu ülkenin dörtte biri eğitim sektöründe. Bu kadar vatandaşın derdini tartışan çözüm bulmaya çalışan yok. Kitap önceden hayatın ihtiyaç listesinde son sıradaydı. Şimdi o listeden çıktı. Bunun toplumsal sorunları olur" şeklinde konuştu.

Oğuz, yurt içinde ve yurt dışında birçok alanda faaliyet gösteren ve kitap sektörüne  giriş yapan büyük şirketler ile mücadele edemeyeceklerini belirtti ve "Bu şirketlere  düzenlemeler getirilmeli. Ben toptancıdan aldığım fiyatın yarısına kitap satışı yapıyorlar. Bu durum esnafı bitirir" dedi.

kitap2-1