(İSMAİL ÖRS) 

Eşiyok,  toplumun maske kullanımını ihmal etmesi  ve sosyal mesafe ile hijyen kurallarından uzaklaşılması nedeniyle bu durumun yaşandığını ifade etti. 

Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle   en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında soğuk algınlığı ve grip yer alıyor. Konuyla ilgili Aydın Kulis Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Ayşe Ünal Eşiyok, soğuk algınlığı vegribin birbirine karıştırılmaması gereken rahatsızlıklar olduğunu söyledi. Her iki hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Eşiyok, “Soğuk algınlığının daha hafif belirtileri vardır. Burun akıntısı ya da tıkanıklığı ile halsizlik belirtileri arasında yer alır. Grip ise eklem ağrıları, ateş,ishal, bulantı, kusma gibi belirtilerle birlikte yatağa bağımlı hale gelebiliriz” dedi. 
Bu hastalıklara yakalanmamak için çeşitli tavsiyelerde bulunan Eşiyok, “Giyinme konusunda sabahları biraz daha kalın kıyafetleri tercih etmeliyiz. Çorap giymeye de özen göstermeliyiz. Havanın ısındığı saatlerde ise daha ince giysileri kullanarak terlememeye dikkat edilmeli” şeklinde konuştu. 
“MASKE KULLANIMI AZALDI”
Maske kullanımı ile sosyal mesafe ve hijyen kurallarına sadece koronavirüs sürecinde değil hayatın her anında özen göstermemiz gerektiğini hatırlatan Eşiyok, “Geçen yıla göre soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış var. Bunun nedeni maske kullanımın azalması. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarından uzaklaşmak. Grip ve soğuk algınlığı toplumsal hastalıklardır. Bunların yayılmasını önlemek için de koronavirüs sürecinde uyduğumuz kurallara uymak son derece etkilidir. Kronik rahatsızlığı bulunanlar, 65 yaş üstü olanlar ve çocuklar bu kurallara daha çok özen göstermeli” diye konuştu.
Grip aşısının da önemli bir korunma yöntemi olduğuna dikkat çeken Eşiyok, “Grip aşısı olmak için çok uygun bir dönemdeyiz. Grip aşısı bu tür rahatsızlıkların önüne geçmek adına etkili bir yöntem” dedi. Eşiyok,  yaşlı bakım ve huzurevinde kalanlar, 65 yaş üstü olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar ile sağlık çalışanlarının ücretsiz grip aşısı olabileceği bilgisini de paylaştı.  Bununla birlikte hamileler ve 6 aylık bebekler ile 5 yaş aralığındaki çocukların da grip aşısı olmasında herhangi bir sakınca olmadığını söyledi. 
“TIBBI YÖNTEMLERİN KULLANILMASINDAN YANAYIZ”
Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında başvurduğumuz alternatif tıp yöntemleri yerine tıbben kanıtlanmış yöntemleri kullanmanın daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Eşiyok, “Sirkeli su ile ateş düşürmeye çalışmak yanlış diyemem ama ılık duş almak daha etkili bir yöntemdir.  Bitki çayları başta olmak üzere grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında destek gıdalarının hiçbirinde laboratuar ortamında kanıtlanmış kullanım şekli ve faydası yok. Bunların hepsi vücudun kaybettiği sıvıyı tekrar kazanmamıza  katkı sağlar. Hastalığı daha rahat geçirmenize katkı sunabilir fakat özellikle ıhlamur ya da ada çayı tüketmenin kesin olarak kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Bal mucize bir besin ama griple savaştığına dair kanıtlanmış bir veri yok. Bununla ilgili yapılmış bir çalışma yok” dedi.

grip