AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Söke’deki 5 çırçır fabrikasının faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yavuz, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettiğini, fabrikalara pamuk veren üreticilerin prim konusunda bir sıkıntı yaşamayacaklarını ifade etti.

Söke'de yer alan 5 Çırçır fabrikasının, usulsüz pamuk alımı yaptığı gerekçesiyle faaliyetleri durduruldu. Fabrikalara daha önce pamuk veren çok sayıda üretici, sistemde kapalı görünmesi nedeniyle primlerini alamama endişesine kapıldı.

Söke Ziraat Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan  AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, “Çiftçimizin bu konuda suçu ve olumsuz bir hareketi yok. Bu durumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi arayarak kendisine ilettim” dedi.

KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Pamuğun makbuz karşılığı verildiği için primlerde bir sorun yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Metin Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Çiftçimiz endişeye kapıldı. Pamuk primlerini alamama ihtimali doğdu. Pamuğu teslim ettiğiniz firma sıkıntı yaşıyorsa, sistemde prim dosyaları hazırladığında bu firma gözükmeyecek. Bu durumu Tarım Bakanı’nı arayarak anlattım. ‘Çiftçilerimiz bu durumu bilmeden pamuğu teslim etmiş’ dedim. Bakanımız bu konuyla ilgili hemen çalışma başlattı. Danışman arkadaşla da konuştum. En azından bu Çırçır fabrikalarının sezon sonuna kadar çalışmasında fayda var dedim.

Prim konusunda bir sıkıntı yok. Evrakları da Bakanlığa özet şekilde geçtim. ‘Teslim edilen pamuklar ve tonajla ilgili bir sıkıntı olur mu’ dedim, zaten pamuklar makbuz karşılığı verildiği için, bir sıkıntı olmayacağı söylendi. Bugün de yeniden Bakan Bey'in danışmanı ile konuştum. Bir sıkıntı olmayacak.”

“HATALAR ÜST ÜSTE GELMİŞ”

Fabrikaların faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlığın bir kusuru olmadığını belirten Yavuz, “Fabrikaların durumu ile ilgili ise ortada bir mahkeme kararı var. Mahkeme kararı sebebiyle Tarım İl Müdürlüğümüzün ve Bakanlığımızın yapacağı bir şey yok. Burada hatalar üst üste gelmiş. Bu hatalarda Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlığın bir kusuru yok. 2010-2011 yılında TARİŞ'in başlattığı bir süreç bu. ‘TARİŞ haklıdır, haksızdır’ demiyorum. Tarım Müdürlüğü tarafından fabrikalara Ocak 2019'da pamuk almayın diye yazı gönderilmiş. Ayrıca üç ayda boşaltmaları için süre vermiş” dedi.

“KONUYU ÇÖZÜYORUZ”

Devletin çiftçinin prim hakkını gasp etme gibi bir durumu olamayacağını söyleyen Yavuz, “Pamuğu götüren çiftçilere fabrikanın pamuk alamayız demesi gerekirdi. Zaman içinde ruhsatla ilgili belediyenin hataları olmuş. Bakanlığa ve Tarım İl Müdürlüğüne sorulmadan önceki belediye yönetimi ruhsat  kesmiş.

Sonuçta akçeli işler bunlar benim boyumu aşar. Belediye tarafından ruhsat kesilirken, bakanlığa sorulsaydı bu ruhsatlar kesilmezdi. Fabrikalar imar affından yararlanmak istemiş. Ancak Belediye’nin bunu ilgili yere sorması gerekirdi. Ruhsatı vermişler. Çiftçimizi üzen bir hadise meydana gelmiş. Burada çiftçimizin bir suçu olmadığı için bu konuyu çözüyoruz. Devletin çiftçinin prim hakkını gasp etme gibi bir durumu söz konusu olamaz. İnşallah fabrikalarımızın durumu da düzelir, sonuçta onlar da bizim işletmelerimiz” ifadelerini kullandı.

HABER: Merve Eriş