Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası’nda bulunan Tariş Alanı projesini anlattı. ‘Ranta kurban gidecek’ iddialarına yanıt veren Çerçioğlu, “11 dönümde 550 metre karelik bir bina yapıyoruz. O da kültür merkezi. Gerisi yeşil alan. Bir otel yapmıyoruz, rant nerede ben anlamadım. Kültür merkezinde rant mı olur?” diye sordu.

“7 KATLI OTEL YAPILACAKTI”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası’nda bulunan Tariş Alanı projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alana büyük bir otel ya da bina yapılmaması için 26 milyona satın aldıklarını ifade eden Özlem Çerçioğlu, projenin planını şöyle anlattı:

“Kuşadası’nın merkezinde çok ciddi bir otopark ihtiyacı var. Yaz aylarında Kuşadası’nın en büyük sorunu otopark. Çünkü nüfusu 1 milyonu buluyor. Özel tatil günlerini hiç saymıyorum. O zaman 1 buçuk milyona dayanıyor. Bu da şehrin tam merkezinde. Buranın imarı, turizm imarıydı. Yani otel yapılacaktı buraya. 7 katlı, 14 bin metre karelik bir otel yapılacaktı. Arazi de yaklaşık 11 dönüm. Biz burayı kamulaştırdık. Sonra sandık koyduk. Sonuçta ben burayı kendi cebimden kamulaştırmadım. Aydın ve Kuşadası halkının parasıyla kamulaştırdım. Malum Kuşadası’na yazın Aydın’ın tüm ilçelerinden tatil amaçlı gidiliyor. Kamulaştırdık, sandığı koyduk, vatandaşa ‘Ne istiyorsunuz?’ diye sorduk. Vatandaşın yüzde 90’ı ‘yeşil alan ve otopark, kültür merkezi, çay kahve içebileceğimiz yerler, yürüyüş yolları, kent meydanı’ dedi.

Biz de bunları topladık. Aklın yolu birdir. Yer altında otopark yapılması gerektiğini düşündük. Vatandaşla aynı düşüncedeyiz. Yer altında yaklaşık 300 araçlık otopark planladık. Üstünde hemen giriş kısmında 2 tane bina var. Bunlar tescilli. Tescilli bina olduğu için yıkmamız söz konusu değil. Tescil bina olunca mutlaka bütün projenin anıtlar kurulundan geçmek zorunda. Biz projemizi sunduk, anıtlar kurulu projeyi inceledi, uygun gördü. Şu anda yapılacak projenin zemininde Atatürk Kent Meydanı’ndaki gibi yaklaşık 300 araçlık otopark var. Üstündeki binalar tescilli olduğu için restorasyonu yapılacak. Proje onaylandı.”

“11 DÖNÜMDEN SADECE 550 METRE KARESİ BİNA OLACAK”

Kuşadası’nın otoparktan sonra bir kültür merkezine de ihtiyacı olduğunu ifade eden Çerçioğlu, toplam 11 dönümlük arazinin sadece 550 metre karesinin bina olacağını, onun da kültür merkezi yapılacağını söyledi. Geirye kalan 9.5 dönüm ise yeşil alan olarak kullanılacak.

‘Kuşadası’nda bir kültür merkezi, sergi salonu var mı?’ diye soran Çerçioğlu, şöyle devam etti:

“Kuşadası’nda ciddi anlamda kültür sanat aktiviteleri oluyor. Bir öğretmende sergi açabiliyor. 5 yıldızlı bir otele vatandaşların parası yetmiyor. İllaki 5 yıldızlı otellerde mi sergi açmalıyız? İlla 5 yıldızlı otellerde mi toplantı yapmalı STK’lar? Biz de buradan yola çıkarak bir kültür merkezi tasarladık.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin şu anki ASKİ binası kirada. Denizcik Daire Başkanlığı kirada. Biz sürekli kira ödüyoruz. Madem Aydın halkının parasıyla böyle bir yeri satın aldık, içine Denizcik Daire Başkanlığı yapalım, bir de ASKİ şubeleri. Vatandaşın gelip para yatırabileceği noktalar olsun dedik. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Bu arazide yüzde 60 inşaat hakkımız varken biz yüzde 5 yapıyoruz. 550 metre kare bir bina oturtturuyoruz. 11 dönümde 550 metre kare. Diğer tarafı komple yeşil alan. Yani 9.5 dönümü yeşil alan.”

“RANT NEREDE?”

Rant iddialarını da yanıtlayan Çerçioğlu, “Şimdi bu arkadaşlar ‘otoparka karşıyız’ diyorlar. ‘Kültür Merkezi’ne karşıyız, rant’ diyorlar. Belediyenin yapacağı kültür merkezinde nerede rant var? Ben otoparkı yerin altında değil de nerede yapayım? Bugün kendi öz kaynağımızla ihalesi var. Bir otel yapmıyoruz, rant nerede ben anlamadım. Kültür merkezinde rant mı olur?” diye konuştu.

 “HİZMETİ HAZMEDEMİYORLAR”

Çerçioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

“Otopark da yapıldığı zaman herkes elbette ücretini ödeyecek. Bu grup, Büyükşehir’in hizmet yapmasını hazmedemiyor. Otopark yapılmasına bugün kim karşı çıkar? Üstelik bunu ben söylemedim Kuşadası halkı istedi. Kültür merkezi, sergi salonunu Kuşadası halkı istedi.   Biz de Denizcik Daire Başkanlığı ile ASKİ veznelerini koyduk. Çünkü ASKİ vezneleri Kuşadası’nın biraz tersinde. İnsanlar şikayet ediyor, ‘zor oluyor, şehir merkezinde de olsun’ diye. Haklılar. Geçici olarak Kuşadası Belediyesi’ne açtık bir tane. Ama yazın yetmiyor. Daha fazla olması gerekiyor. Bu proje tescilli. İsteyen gidip Anıtlar Kurulundan görebilir. Gizli, saklı bir şeyi yok.”