Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESiFED), video konferas yoluyla ana teması Aydın- Denizli Otobanı olan bir toplantı düzenledi. GESiFED Yönetim Kurulu Başkanı, Avukat Aysun Nalbant, “11 Haziran için geriye doğru gün saymaya başladık” dedi.

Aydın Genç İş İnsanları Derneği’nin de üyesi olduğu Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESiFED), video konferans yönetimiyle bir toplantı düzenledi. Aydın-Denizli Otoyolu’nun ihale sürecinin değerlendirildiği toplantıda, projenin tamamlanmasının ardından iş dünyasına ve ekonomiye sunacağı katkılar konuşuldu. GESiFED Yönetim Kurulu Başkanı, Avukat Aysun Nalbant,  “Bölge menfaatleri doğrultusunda, 11 Haziran’da yatırımın ilk adımın atılmasını bekliyoruz. İhalenin belirtilen tarihte yatırımcıyla buluşmasını ve elbette ardından sözleşmenin akdini ve ilk kazmanın vurulmasını bekliyoruz” dedi.

 “50 YILDIR BEKLENEN YATIRIM”

Haziran ayında ihalesi yapılacak olan otobanın sadece Denizli’nin ve Aydın’ın değil, İzmir’in, Antalya’nın da 50 yıldır beklediği bir yatırım olduğunu belirten Aysun Nalbant, şu ifadeleri kullandı:

“İhalesi daha önce 7 kez yapılan ancak yapımına bir türlü başlanamayan Aydın-Denizli Otoyol Kısım Projesi, son ihaleyi alan yüklenicinin teminatı yakıp sözleşmeyi imzalamaması sebebiyle sekizincisi yapılmak üzere 12 Mayıs’a ertelenmişti. Fakat 12 Mayıs olarak açıklanan Otoyolu Projesi'nde koronavirüs engeli sebebiyle, yeni ihale tarihi ve saati 11 Haziran 2020 saat 10.30 olarak değiştirildi.

Projenin ihale serüveninde ne yazık ki başarılı sona ulaşamadık. Bu konuda siyasiler her ihale evvelinde ‘büyük bir adım atıyoruz’ minvalinde birçok demeçler verdi. Hatırlasanız geçen aylarda Denizli’yi ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ihalenin takipçisi olacağı sözünü de vermişti. Ne yazık ki bugüne dek ihalelerin bir kısmı hükümetin ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında ertelendi,  biri virüs günlerine rastladı derken 11 Haziran için geriye doğru gün saymaya başladık.”

“İLK KAZMANIN VUTULMASINI BEKLİYORUZ”

Otoban eksikliğinin pek çok konuda iş dünyasını olumsuz etkilediğini söyleyen Nalbant, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otoban olmaması, ulaşım hakkının kısıtlanmasıdır. İhracatı, üretimi, istihdamıyla büyük katma değer yaratan bölge, mevcut karayoluyla adeta cefaya mahkumdur. Turizm cevheriyle bezeli bölge, değerlerini sergileyememekte, turizm gelirinden mahrum kalmaktadır. Mevcut karayolu kent halkına hizmette verimsiz ve halk sağlığı için bir tehdittir. Her türlü hizmetin bölgeye akışı yavaşlamaktadır. Zaman herkese eşit olarak verilmiş tek kaynaktır. Ne yazık ki güney ege, ‘ulaşımda zaman’ konusunda açık hak mahrumiyeti içindedir. Bu sebeplerle; bölge menfaatleri doğrultusunda, 11 Haziran’da yatırımın ilk adımın atılmasını bekliyoruz, ihalenin belirtilen tarihte yatırımcıyla buluşmasını ve elbette ardından sözleşmenin akdini ve ilk kazmanın vurulmasını bekliyoruz.”

“OLUMSUZ SENARYOLARIN TAKİPÇİSİYİZ”

Son olarak STK’lara çağrıda bulunan Nalbant, “11 Haziran’da karşılaşabileceğimiz; ihalenin gerçekleşmemesi, gerçekleşse de akdin imzalanmaması ve benzeri gibi muhtemel olumsuz senaryoların da takipçisiyiz. GESİFED ailesinde bulunan ve yerel yönetimlerde ve meslek odalarında etkin görevlerde yer alan üyelerimizin mevkiisel imkanlarının seferber edilmesi ve elbette vekillerimiz ile işbirliği yapılması ile konunun takipçisi olmak arzusundayız. Otoban konusunda, üyemiz olmamakla birlikte ‘bu bir memleket meselesidir’ diyen tüm STK’lara aynı sesi verme çağrısında bulunuyoruz” dedi.