Efeler’e bağlı Yılmazköy’de bir jeotermal firmasında sıcak su patlaması meydana geldi. Yaşanan olay nedeniyle Aydın'daki çevreciler art arda tepki gösterdi. Aydın Çevre ve Kültür Platformu(AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Yılmazköy'de bir jeotermal firmasına ait sıcak su patlaması olayıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. 'Koronavirüsten dolayı sokağa çıkılmazken, bunlar istediği gibi at oynatıyor' diyen Vergili, "Çevreye zarar verne jeotermal santralleri kapatılsın" dedi.

Vergili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Sevgili havanın, suyun, toprağın, yaşamın dostları. Bugün1 Mayıs 2020'de tahminen saat 13.00 civarında Aydın Efeler ilçemizin Yılmazköy Mahallemizde Maren Jeotermal Enerji Şirketi sahasında bir patlama meydana gelmiştir. 

2014 yılından bu yana 40'a yakın Efkan Çetin ve Yılmazköylü'nün açmış olduğu dava devam etmektedir. İlk davalar Aydın İdare Mahkemelerine, Valiliğin vermiş olduğu 'ÇET gerek yoktur davaları', acele kamulaştırma ve mala zarar verme davalarını kaybetmesine rağmen lisansı iptal edilmesine rağmen, jeotermal santralinin mühürlenmesine rağmen, jeotermal şirketi tekrar itiraz ederek dava sürecine devam ettirmeye çalışmaktadır. 

Son olarak mühürlenen jeotermal kuyularında yasal olmadık bir şekilde temizlik yaparken gaz sıkışmasından patlama meydana gelmiştir. Şirket jeotermal kuyularını başka santrallere bağlamaya çalışmaktadır. Yılmazköy Sulama Kanalı kenarında yıllar önce kanal yolu olarak köylülerin vermiş olduğu yollara yasal olmadık bir şekilde kullanıp boru döşemeye çalışmaktadır. 

Bu arada 3 günlük koronavirüsten dolayı sokağa çıkma yasağınıda kullanarak yasal olmadık şekilde çalışma yapmaktadır. Bu patlamadan çıkan sular çevreye, evlere zarar vermektedir.

Bizler Aydın Çevre ve Kültür Derneği üyeleri ve başkanı olmamıza rağmen koronavirüsten dolayı sokağa çıkamazken, hatta izin alamazken, bunlar istediği gibi at oynatmaktadırlar. Aydın halkının sağlığına zarar vermektedirler. AYÇEP olarak yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz. Tüm jeotermal faaliyetler ve çalışmalar koronavirüs geçene kadar durdurulsun. Çevreye zarar veren jeotermal santralleri kapatılsın. 

Aydın halkını da çevreye zarar verenlere karşı haklarını aramaya  çağırıyoruz". 

SICAK SU PATLAMA ANINI İZLEMEK İÇİN TIKLA: