Kuşadası'nda evinin bahçesinde kediler tarafından etrafı çevrilen yılanı gören Zafer Erdem, yılanı kedilerden kurtararak akvaryuma koydu. Yılan hakkında internet üzerinden araştırma yapan Erdem, yılanın Kafkas Yılanı olduğu tespit etti. Daha sonra ADÜ'lü Prof.Dr.Kurtuluş Olgun'la yapılan görüşmede Yılanın Kafkas kökenli değil, ev yılanı olduğu tespit edildi.

Kuşadası'nda evinin bahçesinde kedilerden kurtardığı yılanı sahiplenen Zafer Erdem, yılan hakkında araştırma yapmaya başladı. İnternet üzerinden yaptığı araştırmada yılanın Kafkas Yılanı'nın bir alt türü olan 'Lycciensis' yani Likyalı türüne ait olduğunu tespit etti. Likyalı türüne benzer özellikleri bulunan yılanla ilgili Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri harekete geçti. Aynı zamanda EKODOSD Bilim Danışmanı olan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kurtuluş Olgun'dan görüş istendi. Prof. Olgun tarafından yapılan incelemede yılanın Likya değil ev yılanı olarak bilinen zehirsiz 'Elaphe Situla' olduğu öğrenildi. Yılan, incelemenin ardından insanlardan uzak doğal bir araziye bırakıldı. 

Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) gönülleri tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Zafer Erdem'in bulunduğu evin yanlarında terk edilmiş yıkık eski yapıların olduğu görülmektedir. Bu tür alanlarda genellikle kemirgenler yoğun olmaktadır. Yılanlarda kemirgenlerle beslendiği için böyle yerleri tercih edebiliyor. Buradaki yılanda terk edilmiş alandan yan komşuya geçmiş. Ancak yılanın şansı varmış ki, duyarlı bir kişiye rastlamış.
Yalnız bir gerçek var ki, Korona virüs salgınından sonra, insanların çoğunda doğaya karşı ilgisi oldukça arttı, duyarlı insan sayısı çoğalmaya başladı. Umarız bu ilgi ve duyarlılık kalıcı olur. Olması da insanlığın yararına olacaktır zaten. Doğada tüm canlılarla barışık bir şekilde yaşamasını öğrenmemiz gerekli. Özellikle yaban hayatına müdahale edilmemeli, bu tür hayvanların yaşam alanlarını mutlaka korumalıyız. Yılanlar yok olursa fareler çoğalır. Fareler çoğalırsa bunun zararını önce çiftçi görür, dolaylı olarak da bizlere yansır.
Yılanı kedilerden kurtaran, öldürmek yerine onun tekrar yaşam alanına dönmesine vesile olan, hatta yanına bir kase de su koyan Zafer ERDEM’e duyarlılığından dolayı teşekkür ederiz".