BirGün Gazetesinden Mustafa Bildircin’in haberine göre; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Aydın’da 4 bin 783 hektarlık alanı kapsayan 8 ilçe ve 15 ayrı yerde maden araması yapılması için ihale açtı. Öngörülen maden sahalarının insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirten çevre örgütleri, “Yaşam hakkımızı kesintiye uğratacak karardan vazgeçilmeli” dedi.

Aydın’daki 4 bin 783 hektarlık alanı kapsayan 15 ayrı bölgede maden işletmesi ve araması yapılmasına ilişkin ihale açıldı. Öngörülen maden alanlarının yerleşim yerlerini, tarım arazilerini ve doğal sit alanlarını kapsadığını belirten çevre örgütleri, karara tepki gösterdi. Maden arama ve işletme ihalesinin yapılması durumunda insan ve çevre sağlığının olumsuz etkileneceğini belirten çevre örgütleri, karardan vazgeçilmesini istedi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Aydın’ın Bozdoğan, Didim, Çine, Karpuzlu, Karacasu, Kuşadası, Köşk ve Söke ilçelerindeki 15 ayrı yerde maden işletmesi ve araması yapılmasına yönelik ihaleye çıktı. Kuşadası Çevre Platformu, Aydın Çevre ve Kültür Platformu, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Merdiven Toplumsal Girişim ve Gelişim Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kent Parlamentosu, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği ve TEMA Vakfı’nın yanı sıra çok sayıda yurttaş ihaleye tepki gösterdi. Maden işletmelerinin yerleşim yerlerinde yaratacağı olumsuz etkilerin önlenmesiyle ilgili bir çalışma yapılmadığının altını çizen çevreciler, “Aydın’da yeni maden ocakları istemiyoruz” dedi.

"İTİRAZ EDİYORUZ"

İhalenin yapılması halinde doğal yaşamın zedeleneceğini, ekolojik sistemin zarar göreceğini ve ormanların yok olacağını belirten çevre örgütlerinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Geleceğe taşıma sorumluluğumuz olan kültürel ve doğal değerlerimiz yok olacak, dolaysıyla sürdürülebilir bir çevre, sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir yaşam haklarımız kesintiye uğrayacaktır. Bafa Gölü’ne yakın Latmos Dağları’nı ve özellikle kanser hastalığının arttığı yerleşimleri ciddi şekilde tehdit eden maden sahaları şimdi de hemen yanı başımızdaki doğa harikası Milli Parkımızı tehdit ediyor. Buna tüm duyarlı yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak birlikte itiraz ediyoruz.”

KURUMLARA ÇAĞRI 

Çevre örgütleri, Aydın halkının sağlığını, yerleşim ve tarım alanlarını korumak ile görevli tüm kurumlarına, sürdürelebilir insan sağlığı, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm adına gerekli çalışmaların yapılması çağrısında bulundu