Sokağa çıkma yasağının ilk gününde ilçede denetlemeler yapan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.  Bu hafta ilçede gazete dağıtımın yapılmadığını söyleyen Atay,  “Dağıtım firmasına yardım edebileceğimizi söyledik. Kendileri yapacaklarını söylediler. Ama bugün dağıtımın gerçekleşmediğini görüyoruz. Yapamadıkları ortaya çıktı” dedi. 

Aydın’da geçen hafta sonu gerçekleşen sokağa çıkma yasağında vatandaşlara ücretsiz gazete dağıtan Efeler Belediyesi, halkın parasını dağıtılan iki gazeteye harcamakla suçlanmıştı. Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, ulusal iki gazetenin kendilerine tamamen ücretsiz geldiğini açıklamış, ücretsiz ulaştırmaları halinde yerel gazetelerin de belediye tarafından dağıtılabileceğini söylemişti.

Bu hafta da halkın haber alma hakkını sağlayabilmek amacıyla gazete dağıtmak istediklerini ifade eden Atay, “Dağıtım firmasına yardım edebileceğimizi söyledik. Kendileri yapacaklarını söylediler. Ama bugün dağıtımın gerçekleşmediğini görüyoruz. Yapamadıkları ortaya çıktı” dedi. 

“ÖNEMLİ OLAN HALKA HİZMET ETMEK”

Bugün sabah saatlerinde ilçede denetime çıkan Atay, gazete dağıtımı konusunda basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu:

“Biliyorsunuz geçen hafta bize ücretsiz verilen gazeteleri dağıttık. Ama bu hafta dağıtım şirketlerinin sokağa çıkmalarına izin verildi. Efeler’in yüzde seksenini gezdim, gazete satan bir yer, araba görmedim. Bu, gazetenin dağıtılmadığının, satılmadığının bir göstergesi. Buna üzüldüm. Biz bu konuda parayla bir işlem yapmak istemiyoruz Efeler Belediyesi olarak. Ama bize ücretsiz verildiği zaman bunun halka ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Geçen hafta Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nı aradık. Polis bizi durduruyor, ‘izin alırsanız sizin gazeteleri dağıtırız’ dedik. Bu hafta da söyledik. Dağıtım firmasına da yardım edebileceğimizi söyledik. Kendileri yapacaklarını söylediler. Ama görüyorum ki organizasyonda eksiklikler var. Yapamadıkları ortaya çıktı. Bizden yardım isteler, gereken yardımı yaparız. Önemli olan halka hizmet etmek, halkın haber alma hakkını elde etmesini sağlamak. Başka bir amacımız yok.”

“HİÇBİR GAZETEYİ PARAYLA ALMADIK”

Dağıtılan gazetelerin kendilerine ücretsiz ulaştığını yineleyen Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halkın parasıyla iki gazeteyi aldık da Efeler’e dağıttık gibi aktardılar. Buradan bütün Efeler halkına söylüyorum; biz hiçbir gazeteyi parayla alarak dağıtmadık. Bizi kendileri aradılar, ‘ücretsiz size göndersek dağıtır mısınız?’ dediler. Biz de kabul ettik. Başka bir gazete de aradı ama onlar ‘ücretini ödeyeceksiniz’ dedi. Biz de para vermeyeceğimizi, ücretsiz vermeleri halinde dağıtımda yardımcı olacağımızı söyledik. Yani geçen hafta iki gazeteyi bize verilen miktarda ücretsiz olarak halka dağıttık. Yerel gazeteleri de dağıtacaktık ama ertesi gün izin verilmediği için dağıtamadık. Ama bugün dağıtımın gerçekleşmediğini görüyoruz. Efeler’de gazetelerin parayla almak isteyen vatandaşlara ulaştırılmadığı ortaya çıktı.”

“PERSONELİMİZE İKRAMİYE VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Denetimle ilgili de konuşan Atay, sağlık çalışanlarına ve belediye personeline teşekkür ederek, “Sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek Park ve Bahçeler, Temizlik İşleri, Sağlık İşleri Müdürlüklerimiz çalışmalarını yapıyorlar. Fen İşleri Müdürlüğümüzün de bazı yollarda çalışmaları var. Çalışmaların yerinde yapılıp yapışmadığını görmek için böyle bir denetleme gereği duydum.

Hem onların çalışmalarını kontrol etmek hem de arkadaşlara moral vermek için. Çünkü onlar gerçekten çok büyük bir özveriyle çalıştılar, gayret sarf ettiler. Bütün gün ayakta durarak, çalışarak, emek vererek hem bedeni olarak hem de korkuyla bu işlerini yaptılar. Kolay değildi. Onun için kendilerine çok teşekkür ederim. Buradan sağlık personelimizi ve belediye personelimizi bu özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum. Onların bu fedakarca çalışmalarını meclisin ilk günlerinde ele alarak ekonomik olarak gereken bir ikramiye vermeyi  düşünüyoruz. Sanırım ki oy birliğiyle geçer” diye konuştu.

“MORALLERİ DÜZELSİN”

Son olarak yasakla ilgili bir çağrıda bulunan Atay, “Doktorlar, sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde, 65 yaş üstündeki insanların sokağa çıkmasını istiyorlar. Ben de buna katılıyorum. Çünkü evde çok bunaldılar. Çocuklar da çok bunaldı. Sokağa çıkma yasağı olanların, yasak tüm Türkiye genelinde uygulandığı zamanlarda çıkma hakları olsun ki vücutları hareket edebilsin, moralleri düzelsin diye düşünüyorum. Tabi gerekli önlemler alınarak” dedi.