Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurulduğu ilk günden beri Aydın’ın bilinmeyenlerini araştırmaya devam ediyor. ADÜ’lü öğretim üyelerinden Aysun Sarıbey Haykıran ve Mehmet Başaran 1840’lı yılların Aydınına ışık tuttu. Bir çok Aydınlı'nın ilk kez duyacağı bilgiler bu kitapta...

Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr.Aysun Sarıbey Haykıran ile Dr.Öğr.Üyesi Mehmet Başaran, 19. Yüzyılın ilk yarısında(1844-1845 yılları arası) Aydın Merkez köylerinin sosyo-ekonomik yapısını incelediler. Aydın’ın yaklaşık 200 yıl önceki Temettuat defterlerini (Bölgelerin mal-mülk, hayvan, arazi ve yaşayan bütün insanların şahsi malvarlıklarını kaydetmek için hazırlanmış resmi belgelerini) inceleyerek köylerin sosyo-ekonomik durumları kaleme alındı. Aydın Merkez’e ait 35 köyün kayıtlarının incelendiği çalışma, Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Doç.Dr.Haykıran ve Dr.Başaran, daha önce Kuyucak, Sultanhisar, Yenipazar ve İncirliova'yla ilgili sosyo-ekonomik tarih çalışmalarında bulunmuştu.

35 KÖYÜN NÜFUSU... HANE REİSLERİNİN İSİMLERİ... HANE REİSLERİNİN MESLEKLERİ... EKİLEN ÜRÜNLER...

Aydın’a bağlı 35 köyün hane sayısı, tahmini nüfusu, hane reislerinin isimleri, hane reislerinin meslekleri, ödenen vergiler, ekilebilen-ekilemeyen araziler ve Aydın’da hangi ürünlerin ekildiğinin derlendiği kitap, Aydın’ın bilinmeyen sosyo-ekonomik tarihini ortaya çıkarıyor.

Tablo, grafik ve belgelerle desteklenen çalışma, genç araştırmacıların ve Aydın tarihini merak eden tarih severlerin okuması ve kitaplıklarında bulundurması gereken bi eser.

ADÜ TARİH BÖLÜMÜ BAŞKANI DEMİR: GELECEĞİ AYDINLATAN BİR ÇALIŞMA

Kitabın sunuş kısmını ADÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr.Tanju Demir kaleme aldı.

“Tarihimizi iyi incelediğimizde geçmişte yaşanılanların geleceğe aktarılmasının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz” diyen Demir, “Yalnız Aydın tarihi için değil, genel olarak Osmanlı Sosyo-Ekonomik tarihinin bir yansıması olarak bir döneme ışık tutarak geleceği aydınlatan bu çalışma için Doç.Dr.Aysun Sarıbey Haykıran ve Dr.Öğretim Üyesi Mehmet Başaran’a teşekkür ederim” dedi.

Doç.Dr. Aysun Sarıbey Haykıran

Dr.Öğrt.Üyesi Mehmet Başaran