(İSMAİL ÖRS)  Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, Aydın'ın Karacasu, Bozdoğan ve Çine ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarında arıların ve bal üreticilerinin zarar görmediğini ifade etti.

Aydın'ın çam balı üretiminde önemli bir il olduğunu ifade eden Özdemir, "80 bin arıcının yüzde 60'ı Muğla, yüzde 35'i de Aydın bölgesinde çam balı üretimi yapıyor. Çine ve Karacasu ilçelerinde çıkan yangın bölgesi bal üretimi yapılan bir yer değil. Bozdağan'da da bal üretiminin yapıldığı bölgeye gelmeden yangın söndürüldü. Ne yazık ki Muğla'da çıkan yangınlarda bal üreticisi daha çok etkilendi. O bölgede üretim yapan arıcıların da Aydın'a gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"15 GÜN SONRA OLSA BÜYÜK ZARAR GÖRÜRDÜK"

Çıkan orman yangınları nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Özdemir, "Yangın bölgelerine gittik. Elimizden geldiği kadar tüm imkanlarımızla yardımcı olmaya çalıştık. Arı ve bal üreticilerimiz ile birlikte gerekli incelemelerde bulunduk. Çok şükür arısı ya da kovanı zarar gören üreticimiz yok. Mevsim gereği tüm arılarımız, İç Anadolu bölgesinde. 15 gün sonra üreticiler kovanlarını bu bölgeye getireceklerdi. Yangınlar o zaman çıksaydı büyük bir zararla karşı karşıya kalırdık" dedi.

"ARICILARIMIZ İZİN ALARAK GİREBİLECEK"

Çıkan orman yangınları nedeniyle ormanlık alanlara giriş çıkışların kapalı olduğunu hatırlatan Özdemir, "Üreticilerimiz ilçe tarım müdürlüklerinden gerekli izinleri alarak giriş çıkışların yasak olduğu ormanlık alanlara kovanlarını koyabilecek. Tek bir şart var ikinci bir karara kadar kovanların başında gece kalmayacak. Yemek yemek ya da çay içmek için ateş zaman zaman ateş yakabiliyorlar. Küçük bir kıvılcım bile büyük bir yangına neden olabiliyor. O yüzden özellikle gece kalmaları bir süre yasak olacak" dedi.

"MALİYETLER ÇOK YÜKSEK MESLEK TEHLİKEYE GİRER"

Son yıllarda artan iklim değişiklikleri ve üretim alanların imara açılması nedeniyle ovalar yerine dağ eteklerine kovanların koyulduğunu belirten Özdemir, Dağlarda bal üretimi için gerekli ısıyı yakalamak zor. Bu da kaliteli bal oranını etkiliyor. Bunun yanında girdi maliyetleri artıyor. Kovan 200 lira. Bir kovanda yüzde 18 KDV alınıyor. Türkiye'de arıcılık yapanların büyük bir oranı 50 yaş üstü. Genç arıcı yetişmiyor. Böyle devam ederse birçok üretici mesleği bırakmak zorunda kalır" diye konuştu.