(İSMAİL ÖRS) Efeler'de uzun yıllardır kitap evi işletmeciliği yapan Kazım Oğuz, koronavirüs sürecinde kırtasiye ve kitap sektörünün çok fazla zarar gördüğünü ifade etti. Oğuz, "Daha önce günde 10 kitap satıyorsak 4'e düştü. Yayınevleri bu zararı karşılamak için kitap fiyatlarını çok yükseltti. Daha önce ek kaynaklarda tavan fiyat 80 lira iken şimdi 150 liraya çıktı" diye konuştu.

Kağıt üretiminin az olması ve bu nedenle ithal edilmesinin de fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu söyleyen Oğuz, "Kağıt üretimi ülkemizde çok az. İthal kağıt ile basım yapılıyor"dedi.

Okuma oranlarının düşük olması ve geri dönüşüm konusunda bilincin az olmasının da bu süreçte etkili olduğunu dile getiren Oğuz, " Okuma oranı artarsa piyasada rekabet artar. Bu da fiyatları düşürür. Bunun yanında yayınevleri de denetlemeye tabi olabilir. Okullarda ücretsiz ders kitabı dağıtımı doğru ama bu kitapların geri dönüşümünü de takip etmek gerekir. Öğrenciler bunun yanında çok fazla yardımcı kaynak kullanıyor. Öğrenciler en az 15 ek kaynak almak zorunda kalıyor" dedi.