Geçen yıl umduğunu bulamayan üretici, bu yıl soğan üretiminden vazgeçti. Hal böyle olunca soğanın pazardaki fiyatı 7 liraya kadar çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, soğan fiyatının birkaç ay içerisinde 10 liraya çıkabileceğini söyledi.

Kuru soğanda yaşanan rekolte düşüşü, fiyatlara yansıdı. Geçen yıl ürününü değerinde satamayan üreticiler, bu yıl soğan üretiminden vazgeçti. Pazarda soğanın az olması, fiyatlara yansıdı. 

Soğan fiyatındaki artışı engellemek için Cumhurbaşkanlığı kararı ile kuru soğan ithalatında yüzde 49,5 olan gümrük vergisi, Şubat ayı sonuna kadar sıfırlandı. Resmi Gazete'de dün yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla 28 Şubat'a kadar kuru soğan ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Şirketler sıfır vergiyle dışarıdan soğan ithal edebilecek. İlgili karara göre, bu tarih sonrası Türkiye Bosna Hersek'ten sıfır, Singapur'dan yüzde 30,9, Güney Kore, Malezya ve diğer ülkelerden ise yüzde 49.5 gümrük vergisi ile soğan ithal edebilecek.

Soğandaki fiyat artışını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, alınan önlemin sadece günü kurtarmaya yöneelik olduğunu söyledi. Güngör, soğan fiyatının birkaç ay içerisinde 10 liraya ulaşabileceğini ileri sürdü.