Aydın’ın Sultanhisar, Nazilli, Köşk ve Efeler ilçelerinin bazı mahallelerinde dün öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış, akşam saatlerine kadar aralıklarla devam etti. Köşk’ün Başçayır ve Kızılcaköy, Sultanhisar’ın Malgaçmustafa ve Uzunlar, Nazilli’nin Bağcılar, Ketenova, Kuşçular ve Ovacık, Efeler’in Aşağıkayacık ve Ortakayacık Mahallelerinde sağanak yağış etkili oldu.

Yağışla birlikte mahalledeki dereler taşarken, bazı evlerde su baskını yaşandı. Bazı araçlar ise sel sularına kapılarak zarar gördü. Tarım alanları ise yaşanan sel felaketinden büyük oranda etkilendi.

Ekili arazilerde yaşanan hasarın tespiti için çalışmalara başlandığını ifade eden Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Özellikle Efeler, Sultanhisar, Köşk ilçelerine bağlı dağ köylerimizde dünkü dolu ve şiddetli yağıştan dolayı ciddi hasarlar oluştu. Özellikle kirazda ve ekili bitkilerde zararlar var ama bu zararların ne boyutta olduğunu henüz bilmiyoruz. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Yine muhtarlarımızdan, yerlilerimizden aldığımız bilgilere göre bazı bölgelerde etkili olan dolu afeti zeytin, incir ve ceviz gibi dikili ağaçlarımıza zarar verdi” diye konuştu.

“TESELLİMİZ CAN KAYBININ OLMAYIŞI”

Şiddetli yağışın olduğu mahalle yollarında da sıkıntılar olduğunu söyleyen Mehmet Kendirlioğlu, “DSİ, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri yolları açma çalışmalarına başladı. Araba gibi ona benzeyen sele kapılan birkaç mal kaybımız var. Ama sadece tesellimiz can kaybının olmayışı” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERE TARSİM VURGUSU

Küresel ısınmadan kaynaklı bu tür felaketlerin önümüzdeki yıllarda daha fazla etkili olmasını beklediklerini ifade eden Kendirlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

tür yaz yağmurları afetlere yol açabiliyor. Bununla ilgili daha önceki çalışmalarımızda Tarım Sigortası’nın önemini belirtmiştik. Köylülerimiz, çiftçilerimiz yavaş Tarım Sigortasına alışıyor. Devletin yarıdan daha fazlasını karşıladığı bir sistem. Bu tür afetlerde devreye giriyor. Bu çok önemli. Ben bu doğal afetlerin sık sık yaşanacağını düşünüyorum. Küresel ısınmadan kaynaklı. Gerek yaz aylarında, gerek kış aylarında ortaya çıkacak. Dünyada da böyle. Hızlı ve çok kısa sürede yağan yağmur, dolu gibi tabiat olaylarıyla sıkça karşılaşacağız. Uzmanlar da bunu söylüyor. Bununla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Nasıl insanlar arabalarına kasko yapıyorsa, yine ürünlerine de bir nevi kasko gibi tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyor.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Kendirlioğlu, “Ziraat Odaları, Milletvekilleri, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri olarak bu konuda çiftçilerimizin yanındayız. Olumsuz bir durumda onlarla beraber hareket ediyoruz. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Bittiğinde neler yapabileceğimizi oturup değerlendireceğiz” dedi.