Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, üyelerinin yaş ortalamasının 58 olduğunu belirterek, “Maalesef yaş ortalaması gittikçe artıyor. Gençler çiftçilik yapmıyor. Gençlerin köyde kalması için tedbir alınması gerekir” dedi.

Köyden kente göçün hızla arttığını belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çarpıcı rakamlar açıkladı.

Edinilen bilgiye göre, Aydın Ziraat Odalarına kayıtlı üye sayısı 2010 yılında 125 bin 547 iken bu rakam 2014 yılında 128 bin 658’e yükseldi. Son üç yılda da kayda değer bir artış gözlenmedi. Hızla artan nüfusa rağmen çiftçi sayısının neredeyse aynı kalması, mevcut çiftçilerin yaş ortalamasının tırmanmasına neden oldu.

Efeler Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçilerin yaş ortalamasının 58 olduğunu açıklayan Başkan Mehmet Kendirloğlu, “Gençler çiftçilik yapmıyor. Tabi, çiftçilik meşakkatli bir iş. Özellikle kestane ve zeytin işçiliği. Ayrıca sezonluk işler. Bu nedenle gençler bu işleri yapmaktansa, ilçelere ve büyük şehirlere göç ediyor” dedi.

Köyde sosyal hayatın olmaması ve şehirde yaşamanın evlilik şartı olarak sunulmasının da etkisi olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, “Köyde gençlerin tutulması için özendirici tedbirler alınması lazım. Sosyal güvenlik konusunda yardım edilebilir. BAĞKUR desteği yapılabilir. Bunların, gençler köyden ayrılmadan sunulması gerekiyor. Köyden ayrılan gencin bir daha dönmesi oldukça zor” ifadelerini kullandı.