Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ve Yönetim Kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Menderes Nehri’nin ana gündem olduğu toplantıda açıklama yapan Mehmet Vergili, tüm kurumlara ve vatandaşlara çağrıda bulundu. 
Nehrin kirliliğinin arttığını, su seviyesinin azaldığını söyleyen Vergili, bununla ilgili 29 Temmuz Perşembe günü Kent Meydanlarında eş zamanlı toplanacaklarını söyledi. 
Vergili, “Kent Meydanlarında herkes Menderes ile ilgili sıkıntılarını anlatacak. Menderes’i sahiplenecek. Bu kadim nehrin çığlığını duyduk. Onu kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Yurttaşlar olarak tüm kesimlere bu çağrıyı yapıyoruz. Kimsenin Menderes Nehri’ni, bu tarihi coğrafyayı ortadan kaldırmasına fırsat vermememiz gerekiyor” dedi. 
“OLAN MENDERES’E OLUYOR”
Nehre yapılan tahribat ve yanlış uygulamalarla ilgili bilgi veren Vergili, şu ifadeleri kullandı:
“Dinar’da su çıkanının arkasında 3 tane kömür termik santrali yüzeyden kömür çıkarmak için
Menderes’i besleyen su kaynaklarını 2 bin kuyuyla yerin altına enjekte ettiler. Menderes Nehri’ni besleyen sular, yerin altına iniyor ve Dinar su çıkanında çok az miktarda su akıyor. Dinar suyu eksilmiş. Küresel ısınma, vahşi sulama bunda etkili ama enerjisi çok az olan bir kömür bulmuşlar orada. Bu kömür kaynaklarını yüzeyden elde etmek için Menderes’i besleyen suları, yerin altına indirmişler. Bu sefer de teknolojileri yetmediği için kömürü de çıkaramıyorlar. Olan Menderes Nehri’ne oluyor. Yanında maden, taş, mermer ocakları derken sular Menderes yataklarına gideceği yerde yerin altından denize gidiyor.”
“CANLI YAŞAMI BİTMEYE BAŞLADI”
Afyonkarahisar’da bulunan Kumalar Yaylası’nda büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen AYÇEP Başkanı Vergili, “Kumalar yaylasını delik deşik etmişler. Tamamen dağları yağmalamaya başlamışlar. Burada dinamit patlatıyorlar. Bu nedenle su yatakları yerinden oynamış. Nehirde su kalmayınca artıklar, fosseptikler bu nehrin kurumuş yataklarına dönmeye başlayınca canlı yaşam da bitmeye başladı” diye konuştu. 
“BAYRAMDAN SONRA HUKUKİ İŞLEM BAŞLAYACAK”
AYÇEP olarak Aydın’da 5 il müdürlüğüne konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Vergili, “Suç duyurumuzu savcılık dikkate aldı. Müfettişe ifade verdim. Devlet Su İşleri’nin gelip buraları kontrol etmesi gerektiğini söyledik. Bayramdan sonra tüm dokümanlarımızı teslim edeceğiz ve hukuksal işlem başlayacaktır” dedi. 
“HERKES NE YAPABİLECEĞİNİ ORTAYA KOYSUN”
Vergili, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu sadece Aydın’ın sorunu değil. Dinar’dan başlayarak bütün nehir yatakları kirletilmeye, zarar vermeye başlıyor. Devletin tüm kurumlarına, belediyelere çağrıda bulunuyoruz. Herkes gelsin, Menderes ile ilgili ne yapabileceğini ortaya koysun. Bunu AYÇEP’in çağrısı değil, tüm vicdanlı insanların çağrısı olarak görüyoruz. 
Denizli, Uşak, Afyonkarahisar’daki arkadaşlarla da görüşüyoruz. Müzik organizasyonu, tiyatrolarla farkındalık yaratmaya çalışacağız. Ardından tüm Menderes yataklarına yürüyerek gideceğiz. Bu nehrin yok edilmesinin kabul edilmediğini, bir an önce alarma geçilmesi gerektiğini, eylem planları yapılması gerektiğini anlatacağız. 
Yurttaşlar olarak tüm kesimlere bu çağrıyı yapıyoruz. Kimsenin Menderes Nehri’ni, bu tarihi coğrafyayı ortadan kaldırmasına fırsat vermememiz gerekiyor.”