Orta ve Güney Afrika’dan zorlu bir yolculuktan sonra, ülkemize gelen leyleklerin önemli üreme alanlarından biri, Aydın bölgesinin içinde bulunduğu Aşağı Büyük Menderes Havzası.
Aşağı Büyük Menderes Havzası köylerinde her yıl Nisan ayında düzenli olarak gerçekleştirilen sayımlar bitti. Aydın’ın 17 ilçesine bağlı 104 köyünde gerçekleşen sayımlara göre, ilde leylek sayısının arttığı görüldü.
2020 yılı sayımlarında 386 yuvada 772 leylek tespit edilirken, 2021 yılı sayımlarında 447 yuvada 894 leylek tespit edildi.
Önemli kısmının elektrik direklerine yuva yaptığı tespit edilen leyleklerin, cami kubbesi, ağaç, ev ve terkedilmiş fabrika bacalarına da yuva yaptıkları görüldü.
Yapılan tespitlerde en fazla leyleğin bulunduğu yer Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak beldesi oldu. 104 köyün hemen hepsinde leylek görülse de Kuyucak’a bağlı Yamalak, Azizabat, Başaran, Bozdoğan, Nazilli ve Hamzallı, Germencik Ovakaraağaç, İncirliova Osmanbükü, Söke Avşar, Koçarlı Çakırbeyli, Yeniköy ve Gödrenli köyleri, leyleklerinin yoğun olarak görüldükleri yerlerin başında geldi.
NAZİLLİ’DE ARTAN YÜKSEK BİNALAR İLÇEDEKİ LEYLEK SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Leyleklerin il genelindeki sayısı artarken Nazilli’de azalma görüldüğünü ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği EKODOS Başkanı Bahattin Sürücü, “Aydın’ın büyük ilçelerinden Nazilli’de yapılaşmaların güneye doğru yayılması ve yüksek katlı binaların çoğalması nedeniyle, geçmiş yıllara göre leylek sayıları azalsa da kentin içinde bulunan Sümer Mahallesinde hala 42 adet leyleğin varlığı çok önemlidir. Nazillili ailelerin kentin içinde bulunan yuvaları ziyaret ederek, leylek yavrularını çocuklarını göstermeleri ve onların korunması için çocuklarını bilinçlendirmeleri bu sevimli kuşların yararına olacaktır” diye konuştu.
ZİRAİ İLAÇLARIN AZALMASINI SAĞLIYORLAR
Leyleklerin tarım açısından da çok önemli olduğunu belirten Sürücü, “Çiftçilerin tarlalarını sürmeye başladığı bu dönemlerde, leyleklerin traktörlerin arkasında gezindikleri ve beslendikleri görüldü. Bir leylek ailesinin, bir üreme döneminde binlerce böcek, çekirge, yüzlerce kurbağa, balık, fare, sıçan, yılan ve benzeri tarım zararlısı olarak kabul gören sayısız canlı türü ile beslendiği düşünüldüğünde, çiftçilere ne kadar faydası olduğu bilinmelidir. Leyleklerin çoğalması tarımda kullanılan zirai ilaçların azalmasına yol açacaktır. Leyleklerin korunması bir bakıma insanların korunmasını ve doğal dengenin devamlılığını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.