FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Ramazan Bayramı’nın birinci gününde Aydın sokakları bomboş kaldı. Atatürk Kent Meydanı, Adnan Menderes Bulvarı, Sevgi Yolu ve Yağcılar İçi gibi kentin en işlek noktaları bayramın ilk gününde sessizliğe büründü. İş yerlerinin çok büyük bir kısmının da kapalı olduğu gözlemlenirken, bayramın birinci gününde yaya ve araç trafiği yok denilecek kadar az bir seviyeye düştü. Kapalı havanında etkisi ile vatandaşlar günlerini evde geçirmeyi tercih etti.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BİTİYOR?

2 Mayıs Pazartesi günü başlayan Ramazan Bayramı 4 Mayıs 2022 Çarşamba günü son bulacak.

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN MÜ?
 

Bayram tatilinin 9 gün olması için 5 ve 6 Mayıs tarihlerinin de resmi ya da idari tatil ilan edilmesi gerekiyordu. Bayram tatilinin Perşembe ve Cuma gününün de dahil edilerek 9 güne çıkarılmasına yönelik taleplerin geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyordu. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, geçtiğimiz günlerde Beştepe'de toplandı. Toplantı sonrasında, bayram tatilinin 9 gün olacağına dair bir bilgi verilmedi.

2022 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'nı yaşadığımız bugünlerde vatandaşlar Kurban Bayramı tarihi ve bayram tatilinin kaç gün olacağı Google aramalarında yer almaya başladı.

2022 yılında Kurban Bayramı'nın 1. günü 9 Temmuz 2022 tarihinde idrak edilecek. 12 Temmuz ise bayramın son günü olacak.

Kurban Bayramı arifesi: 8 Temmuz Cuma

Kurban Bayramı 1. Gün: 9 Temmuz Cumartesi

Kurban Bayramı 2. Gün: 10 Temmuz Pazar

Kurban Bayramı 3. Gün: 11 Temmuz Pazartesi

Kurban Bayramı 4. Gün: 12 Temmuz Salı

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?
 

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır