CHP’li vekiller çiftçilerin sorunlarını dinledi ve çözümleri konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Ziyaret için CHP heyetine teşekkür eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın çiftçisinin sıkıntılarını madde madde sıraladı.

Üretim aşamasındaki girdi maliyetlerinin artması ve kuraklık nedeniyle çiftçinin zor durumda kaldığını belirten Kendirlioğlu, “Girdi maliyetleri belimizi büküyor. Gübre fiyatları bir yılda yüzde 300 zamlandı. Girdi maliyetleri düşmeden ürün fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Suyun olmadığı ve maliyetlerin bu kadar yüksek olduğu ortamda ürün fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Tarımsal kuraklık nedeniyle ürünlerde yüksek oranda rekolte ve kalite kaybı yaşandı. Özellikle dağ eteklerinde yetişen incirlerin verim kayıpları yüzde 30 -40 arasında oldu. Yonca ve sılaj bitkisi de suyun kıt olması nedeniyle az yetişti. Aynı şekilde zeytin ve pamuk üretiminde de kuraklık nedeniyle düşüş oldu. Bunun yanı sıra tarımda kullandığımız elektrik evde kullandığımız elektrikten daha pahalı. Tarımda şu an maalesef iyi bir tablo yok. Elimizden geldiği kadar bu zor şartlarda üretime katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim çiftçilik dışında başka yapabileceğimiz bir mesleğimiz yok” dedi.

“ÇİFTÇİ İKLİM KOŞULLARINA VE PİYASAYA TESLİM EDİLMİŞ”

Çiftçinin iklim ya da piyasa koşullarına teslim edildiğini vurgulayan CHP PM Üyesi Tezcan artan girdi maliyetleriyle birlikte kuraklık nedeniyle yaşanan verim kaybını da ekleyince çiftçilerin çok büyük bir zararla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Üreticinin kaderine terk edilmemesi gerektiğini aktaran Tezcan şöyle konuştu “Kuşkusuz iklim önemli bir etken ama kuraklık Allah’tan geldi diyerek üreticiyi kaderine terk etme lüksüne sahip değiliz. Kuraklıkla mücadele sulama yatırımları ile olur. Kuraklıkla mücadele üretim planlamasıyla olur. Bu şartlarda Türkiye su zengini bir ülke değil ama Türkiye elindeki su potansiyelini doğru kullanabilmeli. Ne yazık ki tercihler elimizdeki su potansiyelini doğru kullanmaya dönük sulama yatırımlarını teşvik etmek yerine Kanal İstanbul gibi rant projelerini teşvik etmeye yönelik. Sulama yatırımlarının doğru planlanması ve yapılması gerekir. Yeterli teşvik ve yatırım yapılmazsa hem milletin kaybıdır hem de üreticiyi zarara uğratır”

“ÇİFTÇİNİN 211 MİLYAR LİRA DESTEK ALACAĞI VAR”

Çiftçiye yeterli destek ve teşviğin zamanında verilmediğini belirten Tezcan, şunları kaydetti “ Çiftçinin girdi maliyetlerini düşürecek önlemler alınmıyor. 2006 yılından bu yana devletin çiftçiye ödemesi gereken destek alacağı 211 milyar lira. Bunun yanında çiftçilerin hem bankalara hem de tarım kredi kooperatiflerine kredi borçları var. Bu borçların bir de faizi var. İktidara geldiğimizde çiftçilerin kredi borçlarının faizlerini sileceğiz. Çiftçinin zaten destek alacağı var. Çiftçisini öksüz bırakan bir ülke geleceğini kaybeder”

YILDIZ “BİR TARAFTA KÖYLÜLER BİR TARAFTA RANTÇILAR VAR”

Türkiye’nin gelir bölüşümüne dikkat çeken CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız “Bir tarafta köylü-üreticiler var. Bir tarafta da rantçılar var. Düşünün ki bir ülkede 250 milyar dolarlık ihale oluyor ve 5 tane firma arasında bölüşülüyor. Ve bunların hepsini de 21-B ile ihale oluyor yani davetiye usulü ile. Durum böyle olunca iktidar bir yerlerden kesiyor. Üreticiden, çiftçiden, besiciden, esnaftan, emekliden kesiyor, 5 tane firmaya aktarıyor.” dedi

BÜLBÜL “AYDIN CEZALANDIRILIYOR “

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise şunları kaydetti “Geçen ay bir soru önergesi verdim. Dedim ki ‘bu tarımsal sulamada açılan su kuyusunda Denizli’de ne kadar su kuyusu açılmış 2017’den 2021’e kadar. 2021 yılında ne kadar bir planlama var? Aydın’da ne kadar açılmış’ diye soru sordum. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den gelen cevapta DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Denizli'de 2017-2021 arasında 30 adet su kuyusu açılmış ve 6 adet derin su kuyusu açılması planlanmaktadır denildi. Aydın’da bu tarihler arasında yalnızca 5 adet açılmış. Aydın cezalandırılıyor. DSİ bölge müdür ne iş yapar? AKP bölge milletvekilleri ne iş yapar? Denizli’de 30 tane su kuyusu açtır, Aydın’da 5 tane açtır. Bu Aydın’ı cezalandırmaktır.