Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Salavatlı Mahallesi’nde bir vatandaşın tespit ettiği değişik bir lale türünün incelenmesi talebi üzerine, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından çalışma başlatıldı. Bölgede incelemeler yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve EKODOSD Bilim Danışmanı, Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik’le görüştü. Bitkinin, bilimsel adı Tulipa clusiana olan, Osmanlı’nın kayıp lalelerinden ‘güzel lale’ olarak bilinen bir tür olduğu tespit edildi.
Osmanlı döneminde büyük önemi olan Tulipa clusiana, nadir bir şekilde görülmesi nedeniyle ‘kayıp lale’ olarak biliniyor. Geceleri ve yağmurlu günlerde kapanan bitki, güneşin ısıtmasıyla birlikte açarak muhteşem güzelliğini sergiliyor.
ANTİK KENTTE İZLERİ SÜRÜLECEK
Aydın’da bulunan bitkinin Osmanlı dönemlerinde çinilerde yaygın olarak kullanıldığını aktaran Sürücü, ayrıca bitkinin yetiştiği yer olan Salavatlı’nın, Nysa Antik Kenti’ne yakın olan Akharaca Pluto ve Kore Tapınağı’nın yanı başında olduğuna dikkat çekti. Sürücü, “Bu nedenle antik ören yerinde de bir inceleme yaptık. Meydandaki taşların üzerinde birçok bitki türünün olduğunu gördük. Burada yapılacak kazı çalışmalarından sonra çıkacak eserlerin üzerinde Tulipa clusiana olabilir mi, bunun da değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’IN ÖNEMLİ ZENGİNLİKLERE SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Sürücü, “Bitkinin Osmanlı dönemlerinde çinilerde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca bitkinin yetiştiği yer, Nysa Antik Kenti’ne yakın olan Akharaca Pluto ve Kore Tapınağı’nın yanında olması nedeniyle, antik ören yerinde de bir inceleme yaptık. Meydandaki taşların üzerindeki birçok bitki türünün olduğunu gördük. Burada yapılacak kazı çalışmalarından sonra çıkacak eserlerin üzerinde Tulipa clusiana olabilir mi, bunun da değerlendirilmesi gerekir. Bu da Aydın bölgesinin doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından ne kadar önemli zenginliklere sahip olduğunu gösteriyor. Bu zenginliklerin korunması için de Emine Şireci gibi duyarlı insanların çoğalması ve tüm kurumların da bu değerlerin korunmasında iş birliği yapması gerekir” dedi.