Yenipazar Belediye Başkanı Erden, Nazilli Belediye Başkanı Özcan’ın AK Parti’ye katılmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

FAYDACI SİYASET

(Nazilli Belediye Başkanının parti değiştirmesi üstüne…)

İletişim uzmanları, mesajların “fayda” seviyesinde verilmesi halinde etkili olduğunu söylerler. Siyaset yapanlar da bireysel ya da kurumsal olarak tercih edilmek için, seçmenlerin, “Bana ne faydası var?” sorusuna anlamlı ve ikna edici cevaplar vermelidir.

Bugünkü bozuk düzen çerçevesinde, toplumsal fayda bekleyen vatandaşlarımız dışında, siyaset yapan kişilerin bir kısmı siyasetten “fayda” sağlamanın peşindedir. Onlar, yani kötü niyetli olarak bireysel çıkar sağlamanın peşinde olanlar, kendi zahmetlerinin(!) karşılığında “güç” ve “şan” biriktirirler, “para” biriktirirler.

Ama burada en büyük “fayda”, kamu kaynaklarının üleşilmesi ve başta yandaşlarına olmak üzere bu kaynakların aktarılması olayıdır.

Bu yüzden parti tercihleri de, iş programları da pazarlığa tabidir.

Açıklamalardan Nazilli Belediye Başkanının da bir pazarlık yaptığı, Nazilli, iktidarın nimetlerinden faydalanabilsin diye böyle bir tercih yaptığı anlaşılıyor.

Burada bir hata yapıyor Sayın Başkan.

Bizler, kendi kişisel birikimimizle de tercih görüyoruz mutlaka ama esas olan listesinden aday olduğumuz partinin ya da ittifakın programını uygulamak için ve o partilerin desteğiyle seçiliyoruz.

Sayın Başkanın çeşitli nedenlerle parti tercihinde bir değişiklik olacaksa, Belediye Başkanlığı görevini de bırakması doğru bir davranış olurdu. Bu yüzden kişisel bir itibar kaybına uğrayacak ve siyasi ahlak tartışmasının bir figüranı olacaktır.

Ama Sayın Başkanın bu kararıyla ve yaptığı açıklamalarla, bir itibar kaybını da yeni katıldığı iktidar partisine yaşatması tehlikesi bulunmaktadır. Parti değiştirmek zorunda kalmak, iktidar partisinin kendi Belediyeleri dışındaki yerleşim yerleri için kaynak ayırmada “ tutumlu” davrandığını kabul etmeleri anlamına da gelecektir.

Oysa iktidarın nimetleri, yasalarla tanımlanmış mevcut siyasi ve yönetsel düzenleme içinde objektif kriterlerle ve yansız dağıtılmak zorundadır.

Hükümet partisinden olmadığı için hizmet alamadığını gerekçe göstererek parti değiştirmeyi içine sindirenler de, bu kararın alınmasını teşvik ederek ve kabul ederek memnun olanlar ve daha çok hizmet ve yatırım yapacaklarını söyleyenler de bir yanlışı kabullenmiş olmaktadırlar.

Aslında böyle bir durumu hiç bir kimseye ya da kuruma yakıştıramıyorum.

Ayrıca hükümet partisinden farklı bir partiye mensup yerel idarenin az destek alması halinde, aynı yerde yaşayan ama hükümet partisine oy veren hemşehrilerimiz de mağdur edilmiş olmaz mı?

Bundan sonra Belediye Başkanlarının atamayla gelmesini mi tartışmaya başlayacağız?

Büyük bir hayal kırıklığı içindeyim…

siteeeeee-1