Süt ürünlerinin protein, laktoz, orta zincirli yağ aitleri olmak üzere besin alımının  düzenlenmesinde rol oynayabileceği uzun yıllardır bilinen konulardan. Süt ve diğer süt ürünleri ile karşılaştırıldığında, iştah baskılayıcı etkinin en çok yoğurt tüketimi ile sağlandığı gösterilmiştir.

Süt ürünlerinin bileşenleri arasında iştah kontrolünde en önemli rolü süt ürünlerinin protein içeriğinin oynadığı düşünülmektedir. Diyetteki proteinin özellikle zayıflamada iştah, doygunluk ve enerji alımı kontrolünü kolaylaştırıldığı bilinmektedir. Ara öğünlerde tüketilen diğer atıştırmalıklarla kıyaslandığında, yoğurt yüksek protein içeriği ile iştah kontrolünde büyük üstünlük sağlamaktadır.

İçerdiği Protein Türü Önemli

Toplam protein miktarı arttırılmış yoğurtların tüketiminin açlığı azaltmada, iştah kontrolünde ve sonraki öğünde enerji alımı sırasında daha da etkili olduğu kaydedilmiştir. Yoğurdun iştah kontrolü ve enerji dengesi üzerine etkilerinde içerdiği protein miktarı kadar içerdiği protein türü de etkilidir.

Çalışmalar süt ürünlerinin hem whey hem de biyoaktif peptidlerinin iştahı baskılayarak, besin tüketimini düzenleyebildiğini göstermiştir. Yoğurt whey proteinleri ve diğer biyoaktif peptidleri konsantre halde içermesine bağlı olarak, bu etkileri daha şiddetli gösterebilmektedir.

Probiyotik Etki

Yoğurdun probiyotik içeriğinin de iştah kontrolü ile ilişkili olabileceği düşünülmüş, ancak probiyotik veya prebiyotikler ile zenginleştirilen yoğurtların tüketiminin iştah kontrolü ve enerji dengesinde çelişkili etkiler oluşturduğu kaydedilmiştir. Ağırlık kaybı ile mikrobiyotada bakteriyel bakteriyel çeşitliliğin, bakteriyel popülasyonlarda değişimin geri döndüğü bilinmektedir.  

Uzm.Dyt.Olcay Barış