Yumurta, bağışıklık sisteminiz için karınca gibi çalışan hücrelerinizin çoğalması ve yenilenmesinde protein desteği sağlar. Yumurtanın beyazı protein açısından oldukça zengindir. Sarısı ise hem demir hem de güçlü antioksidan olan A vitamini içerir. Yapılan iki kontrollü deney kahvaltıda yumurta yemenin tokluk hissini artırıp günlük kalori alımını azaltabileceğini göstermiştir.

Önceki dönemlerde yumurta içeriğindeki kolesterolden dolayı kalp ve damar sağlığı açısından riskli bir besin olarak gösterilmekteydi fakat yeni yapılan araştırmalar sonucunda yumurtanın kardiyovasküler hastalıklar açısından bir risk oluşturmadığı gözlemlenmiştir.

Araştırmalar gösteriyor ki…

Güne yumurta içeren bir kahvaltıyla başlamak uzun süre tok tutucu etkisiyle gün içindeki iştahınızı kontrol altına alıyor. Yapılan iki kontrollü deney kahvaltıda yumurta yemenin tokluk hissini artırıp günlük kalori alımını azaltabileceğini göstermiştir.

5 hafta boyunca deneklerin haftada en az beş gün kahvaltıda yumurta yediği bir çalışmada kahvaltıda yumurta yemenin, az kalorili bir diyet takip eden fazla kilolu denekler üzerinde aynı enerjiye sahip gıdaları içeren diyetlere göre kilo kaybını daha fazla artırdığı bulunmuştur.

Yumurta Sarısına Evet

Yumurtanın yalnızca beyazını mı yiyorsunuz? Bunun daha fazla protein, daha az kalori ve kolesterol almak için iyi bir yol olduğunu mu duydunuz?

American Journal of Clinical Nutrition'ın araştırmasına göre, yumurtadan alınabilecek protein en iyi etkisini sarısıyla birlikte yendiğinde gösteriyor. Araştırmaya katılanlar direnç antrenmanı yapmış ve sonrasında 18 gram protein içerek yumurtanın sadece beyazını ve sarısıyla birlikte beyazını tüketmiş.

Araştırmanın başındaki isim Nicholas Burd "Sarısıyla birlikte tüketilen yumurtaların kas proteini anlamında daha iyi sentezlendiğini keşfettik" diyor. Anlaşılan artık yumurtanın sarısına veda etmek zorunda değiliz.