TYT ve AYT sınavlarına sayılı günler kala hem çocukların hem ailelerin heyecanı arttı. Son derece normal olan bu heyecanın, panik boyutuna ulaşmaması elinizde.

Sınava girecek kişilerin durumu çeşitli. Kimi çok çalıştı, kimi yeterince çalışamadı. Kiminin sınava ilk girişi, kiminin ikinci, belki üçüncü, dördüncü girişi. Kimi çok baskı altında, kimi rahat. Kimi koronavirüs kapmaktan korkuyor, kiminin virüs umrunda değil. Koşullarınız ne olursa olsun aklınızdan çıkarmamanız gereken bazı noktalar var.

  • Bu sınav bir zeka testi değil. Ciddi bir müfredatı öğrenme, ilgili soruları kısıtlı bir zamanda yanıtlama ve sistemin dayattıkları ile baş etme gücünüzü değerlendiren bir eleme aracı. Dolayısıyla bu sınavı, hedeflerinize giden yolda bir giriş bileti olarak görün.
  • Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. Denemelerde kimin kaç puan aldığı sizi ilgilendirmez. Sadece kendinizi aşmaya çalışın. “Gerçek sınavda bugüne kadar aldığım en iyi puanın da üstünde yapacağım” cümlesi ile kendinizi motive edin.
  • Düşünceler duyguları etkiler. Sınav öncesinde ve sınav sırasında aklınızdan kaygınızı arttıran düşünceler geçtiğini fark ederseniz, hemen bunların yerine daha gerçekçi ve rahatlatıcı şeyler düşünün. “Elimden geleni yapacağım, başarabilirim, hedeflediğim puanı alamamam beni değersiz yapmaz.” cümlelerini söyleyin kendi kendinize. Akılcı ve gerçekçi düşündükçe daha sakin olacaksınız.
  • Çevrenizde sınavla ilgili felaket tellallığı yapan olursa (“sınav çok zor olacak” gibi) duymazlıktan gelin. Sınav sırasında bazı sorular size önce çok zor görünebilir. Yapamadığınız bir soru olduğunda asla tüm sınavı zor diye genellemeyin. Hatta üst üste birkaç soruda takılabilirsiniz, bu gayet normal. Yapmanız gereken tek şey, zaman kaybetmeden diğer sorulara geçmek ve sonra boşlara dönmek. Geri döndüğünüzde zor zannettiğiniz soruları kolayca çözdüğünüz çok olmuştur eminim.
  • İşler yolunda gitmezse “nefes egzersizi” silahınızı kullanın. Arkaya yaslanın, karnınızı şişirerek 4 saniyede burnunuzdan nefes alın, 4 saniyede ağzınızdan oh diyerek nefes verin. Bu ritmi 3-4 kez tekrarlayıp sorularınıza dönün. Bu kısa mola yalnızca bir dakikanızı alır ama sınava daha iyi odaklanmanıza yardım eder. Sakın zaman kaybı gibi görmeyin.

Bu yıl çoğunuz pek çok stresi aynı anda yönetmeye çalıştı. Salgın ve karantina süreci, aile baskısı, sınav tarihi değişiklikleri ve sınav kaygısı… Kendinizle gurur duyun. Sınav gecesi uyumadan önce kendinizi kutlayın, hayaller kurun ve gevşeyin.