Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku boyunca tekrar eden üst hava yolu tıkanmaları ve bu tıkanmalar sonucu artmış solunum eforu ve sık sık uyku bölünmeleri olarak tanımlanır. Sabah kalktığınızda yorgun hissediyorsanız, arabada veya masa başında gün içinde uyuklama şikayetiniz varsa, kilonuz yüksekse dikkat sizde uyku apnesi olabilir. Uyku apneli kişiler geceleri derin uykuya geçmede problem yaşadıklarından uyku kaliteleri düşüktür. Yetersiz ve kalitesiz uyku ve gece boyunca yaşanan uyku bölünmeleri kişilerin yorgun uyanmalarına sebep olur.

Görülme Sıklığı

Dünya’da görülme sıklığı %3-7 yetişkin erkeklerde, %2-5 yetişkin kadınlarda ilen Türkiye’de görülme sıklığı %0.9-1.9’dur. Görülme sıklığı yaş ile artar, 65 yaş üzeri görülme sıklığı orta yaşa göre 2-3 kat daha fazladır.

Uyku apnesi özellikle aşırı kilolu kişilerde, karın bölgesi yağlanması fazla olan kişilerde, sigara ve alkol kullanan kişilerde, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür.

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmenin Önemi

Uyku apnesini azaltmanın en iyi yolu beslenme ve yaşam tarzı değişikliğidir. Vücut ağırlığı, sağlıklı ve ideal ağırlığa geldiğinde şikayetler önemli ölçüde azalır. İlk olarak beslenmenizde basit şekeri ve şekerli besinleri hayatınızdan çıkarma ile başlayabilirsiniz. Günlük karbonhidrat kaynağınızı sadece meyve ve tam tahıllar olarak seçmek, hem kan şekeri dengenize hem de kilo vererek solunumunuzun rahatlamasına sebep olacaktır. Gün içerisinde 4 ana besin grubu beslenme programınızda mutlaka yer almalıdır. (ekmek ve tahıl grubu – sebze meyve grubu – et grubu – süt grubu) Öncelikle kahvaltı vazgeçilmez öğünümüzdür. Gece uzun süren açlık sonrası beynimizin ihtiyacı olan ilk enerji kaynağı kahvaltı öğünü ile sağlanmalıdır.  Ayrıca vücudun düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. 3 saati geçmeyecek şekilde düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şekeri düzeyi alçalıp yükselme göstermediğinden vücut düzenli çalışır ve ideal ağırlığına ulaşır.

Egzersizin Önemi

Günde 1 saatten fazla yapılan egzersizin daha uzun uyku süresiyle ilişkili olduğu görülmüş, düşük yoğunluktaki egzersizin uyku üzerine olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Günlük yapılan fiziksel aktivite, vücudun enerji dengesini etkilemekte ve vücut kompozisyonunu düzenlemektedir. Dolayısıyla sporu hayatınıza katarak ideal ağırlığınıza ulaşabilir, uyku apnesine yönelik şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.