Değerli Okuyucularım;

Öncelikle bu köşede düşüncelerimi ifade etme imkanı veren Aydın Kulis Gazetesine ve buna vesile olan AYGİAD Başkanıma teşekkür ederim.

Yazımın başlığındaki ‘ulaşım’ı kısa bir cümle ile tanımlayacak olursak “İnsanların ve eşyaların yer değiştirmesi ve bunun organizasyonudur”. Ulaşımda beni ilgilendiren kısım ise mesleğim olan Servis Aracı İşletmeciliğidir. Başkanlığını yaptığım Çine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na kayıtlı olan, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren şoförler, karayolu taşımacılığında baş aktör konumundadır. Ülkemizde hem fiyat açısından hem de sağladığı kolaylık bakımından, insan ve yük taşımasında bu sektör en yaygın kullanılan ulaşım sistemidir.

Toplu Taşıma araçları, ilimizde en çok ve yaygın kullanılan ulaşım araçlarıdır. Özellikle ilimizin Büyükşehir olmasından sonra belli bir düzen ve yönetmeliğe tabi hale gelmesinden dolayı, hem şoför esnafımızın hem de bu araçları kullanan yolcuların rahat ve huzurlu biçimde bir noktada bir noktaya gitmeleri sağlanmaktadır.

Mesleğim olan Servis Aracı İşletmeciliği, kendi arasında iki kısıma ayrılmaktadır; Öğrenci Servis Taşımacılığı ve Personel Servis Taşımacılığı. Bizim öğrencilik zamanımızda çoğumuzun kullandığı ve halen de kullanılan okul servis araçlarımız ve bunları kullanan, küçükken bazılarımızın belki de idolü olan şoförlerimiz var. Kreşten başlayıp lise bitene kadar bizi okulumuza getirip götüren, geleceğimize ışık tutan, gençlerimizin hayatında yer eden bu şoförlerimizin mutlaka hepimizin gönlünde olumlu anlamı vardır.

Personel Servis Araçlarımız ise çalışan personeli fabrikalara ve işletmelere getirip götürmekte, o işlerin sağlıklı ve düzenli bir biçimde yerine getirilmesi, herhangi bir aksaklığa veya olumsuzluğa yol açılmaması için servis aracı kullanan şoförlerimizin işine sadık ve güvenilir olmaları son derece önemlidir. Bir işletmenin yürütülmesinde amir ve şef kadar servis şoförü de önemli bir paya sahiptir.

Ülkemizde karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ise otobüs firmaları tarafından sağlanmaktadır. En yaygın ulaşım ağına sahip taşımacılık şekli olduğundan, vatandaşlarımız tarafından en çok tercih edilen yöntemdir.

Taşıma sektörünün bir diğer ayağı da 7/24 hizmet veren taksicilerimizdir. Taksici esnafımız bize iyi günümüzde, kötü günümüzde, hastalığımızda sağlığımızda, her ihtiyaç duyduğumuzda günün her saatinde bir telefon kadar yakındır.

Ürettiğimiz ürün veya yapılan malzemelerin tüketiciye ulaşımı konusunda (Yurtiçi ve yurtdışı) taşımacılık sektörünün bel kemiği olan kamyon ve TIR’lar, bunları kullanan işinin ehli ve fedakar ağır vasıta şoförlerimiz ulaşım sektöründe ağır işçi konumunda görünmez kahramanlarımızdır. Kar kış demeden ürünleri ve malzemeleri vaktinde yerine götürme hususunda fedakarlıkları takdire şayandır.

Mart ayından bu yana ülkemizi etkileyen Covid-19 salgını, her sektörde olduğu gibi taşımacılık sektöründe de ekonomik anlamda büyük yaralar açmıştır. COVID-19, kademeli olarak tüm dünyada ve ülkemizde yolcuların ve yüklerin hareketini doğrudan etkileyerek önemli ölçüde kısıtlamıştır. Bu durumdan şüphesiz tüm taşımacılık türleri olumsuz etkilenmiştir. Ancak dünya çapında ve ülkemizde, özellikle hava yolu yük ile yolcu taşımacılığı en çok sekteye uğrayan ve en çok zarar edilen taşımacılık türlerinden biri olarak dikkat çekmektedir.

Fakat her sektörün toparlanma aşamasında olduğu gibi alınan tedbirler ve harfiyen uyacağımız kurallar neticesinde bizim sektörümüz de inşallah en kısa zamanda ekonomik anlamda toparlanma sürecine girecektir. Sektörün bir temsilcisi olarak temennim bu yöndedir.