Kahve biyolojik açıdan aktif bileşikler içermektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin insan performansına fayda sağlayıp sağlamadığı bilinmemektedir. Susuz formunun (tablet, çiklet), kafeinli form ile karşılaştırıldığında, spor performansını arttırmakta daha başarılı olduğu görülmüştür. Takviye şeklinin yanında dozaj da dikkate alınacak diğer bir faktördür. Bir fincan kafeinli kahveye kıyasla kahvenin susuz formda kullanılması, dayanıklılık performansını arttırmak amacıyla daha fazla fayda sağlamıştır. Buna ek olarak, 3-6 mg / kg arasındaki düşük-orta dozda kafein, maksimum sürdürülebilir dayanıklılık performansını artırmak için yeterli gösterilmiştir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kafeinin kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizlerde performansı geliştirme becerisine sahip olduğu görüşünü desteklemektedir. Yapılan bir çalışmaya göre; kafeinli enerji müsabaka öncesinde alınması, altı tane erkek koşucuda performansı etkilemezken, tenis oyuncularının fiziksel performansının bazı yönlerini arttırmıştır.

Zararlı Etkileri

  • Kafein içeren yiyecek ve içecekleri uzun süre tüketenlerde zamanla kafein bağımlılığı gelişir ve bu kişiler kafein almadıklarında sinirlilik, huzursuzluk, çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtileri gösterebilir.
  • Fazla miktarda kafein özellikle hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabilir.
  • Ayrıca bazı antibiyotik ve nefes açıcı ilaçların kafeinle birlikte alındıklarında tehlikeli yan etkilere yol açabilecekleri bilinmektedir. Kafeinin besleyici bir değerinin olmaması da gelişme dönemi çocuklarında dikkate alınması gereken bir noktadır, gelişme çağındaki çocuklara önerilmemektedir.

SONUÇ:

Kafein, düşük ila orta dozlarda tüketildiğinde (3-6 mg / kg)  performansı artırmakta etkilidir. Ancak, daha yüksek dozlarda tüketildiğinde (≥ 9 mg / kg) herhangi bir faydası yoktur.

Uyku yoksunluğu dönemlerinde, kafein uyanıklığı arttırmak konusunda başarılıdır. Sürekli odaklanmayı gerektiren egzersizlerde sporculara fayda sağladığı gösterilmiştir.

Kafein, sürdürülebilir maksimum dayanıklılık aktivitesi için etkili bir ergojenik yardımcıdır.  Aynı zamanda sporcunun performansını arttırmak konusunda da etkili olduğu gösterilmiştir.