Obezite, “normal” vücut ağırlığını yüzde yirmi ya da daha fazlası kadar aşmış olma durumunu ya da vücut yağ yüzdesinin kadınlarda yüzde otuz, erkeklerde yüzde yirmi beş oranından fazla olmasını ifade eder. Obezite en basit anlamıyla vücuttaki yağ miktarının gerekenden fazla olması olarak
açıklanabilir.

Obezite, belirli boydaki bir kişinin ortalama istenen ağırlığının yüzde yirmisi ve üstü kadar fazla kiloya sahip olması olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde ABD’deki her üç kişiden biri obezdir (boya göre ideal kiloyu yüzde yirmiden fazla aşmak olarak tanımlanır). Daha endişe verici olan ise obez çocukların sayısıdır. 1960 ve 1991 arasında bu sayı ikiye katlanmıştır ve ABD’deki her beş çocuktan biri aşırı kiloludur. Obez çocukların oranındaki artış göz önüne alındığında, televizyon izlenmesindeki artış ve fiziksel aktivitedeki düşüş temel sebeplerdir.

OBEZİTENİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ:

Obezitenin en önemli nedenleri arasında aşırı beslenme ve yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yetersizliği kabul edilmektedir.
Tüm dünyada obezitenin 1980den itibaren iki katına kadar çıkması obezite oluşumunda çevresel etmen rolünün ön planda olduğunu göstermiştir.
Çocukluk çağındaki obezite yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlanmaktadır. Bu yüzden aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir.
OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI SAĞLIK PROBLEMLERİ:

-Fazla kilolu olma

Avrupa’da her yıl bir milyondan fazla ölümün nedeni olarak belirtilmiştir.
Obezitenin en sık neden olduğu hastalıklar ise Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, bazı kanser türleri, hiperlipidemi, metabolik sendrom, uyku apnesi olarak sıralanabilir.

PEKİ NASIL ÖNLEYECEĞİZ?
Obezite ile mücadele anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir durum. Bu yüzden günlük beslenme alışkanlıklarının sağlıklı bir şekilde yapılması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Sağlıklı
beslenme ve fiizksel aktivite her bireyin sağlıklı yaşam tarzı olmalıdır.
En önemli şart: Bol Su

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe…

Yemek yemeden haftalarca yaşayabilen insan, su içmeden ancak birkaç gün yaşayabiliyor.
İnsan vücudu için bu denli önemli olan su, zayıflamak isteyenlerin de vazgeçilmezi.İnsan vücudundan normal koşullarda günlük ortalama 2,5 litre su kaybı oluyor.
Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) su içilmesi gerekiyor.