Türkiye'de her 250 kişiden biri Çölyak tanısı alıyor. Çölyak tanım olarak bağışıklık sistemini ilgilendiren arpa-buğday-çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyettir. Çölyak hastalığı genellikle genetik olmakla birlikte hastalık yaşamın herhangi bir bölümünde de ortaya çıkabilir.

Çölyak hastalığının terk tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

Tanı Yöntemi

Her yaşta teşhis edilebilmektedir. İştahsızlık, kansızlık, kemik erimesi, tekrarlayan karın ağrısı kusma, ishal, şişkinlik en yaygın belirtileri arasındadır. Hastalığın oluşmasında genetik faktörler kadar çevresel faktörler de önemli. Kan testleri ve ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır.

Tedavi Yöntemi

Çölyak hastalarının yaşam şekli değişikliği yapması çok önemli çünkü tedavi ömür boyu sürecek diyet tedavisidir. Glutensiz diyet kişiyi aç bırakmıyor, gluten proteinin yerine başka gıdalar eklenebiliyor. Bu kişiler de sağlıklı ve dengeli beslenebiliyor.

Çölyak Hastaları İçin Güvenli Yiyecekler

Tüm sebzeler, tüm meyveler, bakliyatlar, tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, toz şeker, zeytin, et, tavuk, balık, hindi, una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patates, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, kestane unu.

Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

-Kullanılan tencere, tavaların, kullanılan kesme tahtası ve bıçağın ayrı olması çok önemli

-Kişi çok iyi bir etiket okuyucusu olmalı, etiketsiz gıda tüketimine de çok dikkat etmeli

-Poşet çayların iplerinde, bazı diş macunlarında, bazı kozmetik ürünlerde ve güneş koruyucularında, bazı ilaçlarda gluten olabiliyor, etiket ve ürün arkası bilgiye dikkat etmek gerekiyor.

-Amerika'da bulunan Ulusal Çölyak Farkındalık Vakfı (National Foundation for Celiac Awareness) çok az miktarda gluten içeren ruj, dudak parlatıcısı, nemlendiricinin ağızdan alınan gluten hassasiyeti kadar semptomlar gösterebileceğini belirtiyor.

Çölyakla Yaşam Derneği

2002 yılında kurulan derneğin amacı hastalığa yönelik toplumsal bilinci arttırmak, çölyaklılar arasındaki dayanışmayı kuvvetlendirmek, çölyaklıların günlük yaşamını kolaylaştırmaktır. Çölyak hakkında merak ettiklerinizi ve gelişmeleri sitelerinden takip edebilirsiniz.

http://www.colyak.org.tr/