Günümüzde, sofralarımıza sağlık katan yabani pirinç Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla eve misafir olmaya başlıyor. Amerikan Birleşik Devletleri’nde 10 bin yılı aşkın bir süre temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan yabani pirinç aslında bir tahıl türü. Bu tahıl türü, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da yetiştiriliyor.

Beyaz Pirinç ve Yabani Pirinç Farkı

Beyaz pirinç ile yabani pirinç arasındaki tek benzerlik tanelerinin büyüklüğü diyebiliriz. Yabani pirinç normal pirinçten daha farklı, daha kırık ve ince. Yabani pirinç suda yetişen bir ürün, bu nedenle daha yüksek protein ve lif içeriğine sahip. Normal pirince göre daha sağlıklı bir ürün. Kolesterole karşı da oldukça etkili ve antioksidan niteliğinde. Beyaz pirinç ile yabani pirincin 100 gramı karşılaştırıldığında yaklaşık aynı enerji değerine sahipken protein içeriği iki katı kadar farkediyor. 100 gram yabani pirinç tam tamına 14 gram protein içeriyor. Kahverengi pirince göre ise lif içeriği tam 2 katı kadar. 100 gram yabani pirinç 6 gram lif içeriyor.

Vejetaryenler ve Sporcular için Birebir

Vejetaryenler ve sporcular beslenme düzenini planlayarak düzenli bir şekilde protein kaynakları tüketirse günlük protein ve temel aminoasitle ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Protein ve lif içeriği yüksek olması sebebiyle yabani pirinç, vejetaryenler ve sporcular için çok önemli bir bitkisel protein kaynağı.

Pişirme Yöntemi: Yabani pirinç pişirmeden önce suya yatırılmamışsa, dört katı tuzlu suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirin.

İpucu: Tanelerin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir.

Pişirme ve Soğutma: Pişirmeden sonra, yabani pirincin sıcaklığı 2 saat içerisinde 21˚C’ye düşmekte, sonra 2 saat içerisinde pirinç 3˚C’nin altında bir depolama sıcaklığına soğutulmaktadır. Bu şekilde, pirinç yaklaşık 2-3 gün boyunca, tüketimden hemen önce ısıtılmak üzere muhafaza edilebilir.

Pişirme ve Muhafaza Etme: Düz büyük tabaklar, tavalar ya da ben mariler pişmiş yabani pirinci servise kadar 65˚C sıcaklıkta tutmaktadır. Sıvı tereyağı ya da margarin tanelerin birbirine yapışmasını engelleyecektir. Eğer çizilmiş yabani pirinç temin edemezseniz, normal yabani pirinci 45-50 dakika pişirebilir ve sonradan azar azar porsiyonlarda kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.

Yeniden Isıtma: Doğru soğutulmuş ya da dondurulmuş pirinç sorunsuz bir şekilde yeniden ısıtılabilir. Pirinci 1:8 oranında sıvıyla yaklaşık 5 dakika 75˚C’de ısıtın ve hemen servis yapın. Alternatif olarak, pirinç kapaklı tavalarda en az 2 dakika 70˚C’de ısıtılabilir; servis sıcaklığı 65˚C’nin üzerinde olmalıdır. Hızlı pişirme için mikrodalga fırın da kullanılabilir. Bakteri oluşumunu engellemek için, daima belirtilen sıcaklıklara sadık kalınmalıdır.

Muhafaza: Pişmemiş yabani pirinç kapalı kaplarda, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilebilir. Pişmiş yabani pirinç ise, buzdolabında 2-3 gün ve dondurucuda 6 ay saklanabilir.